Έχετε περισσότερα κοινά με τη γάτα σας από ό,τι νομίζατε

Αν είστε αρκετά τυχεροί να έχετε γάτα, γνωρίζετε ήδη ότι τα αιλουροειδών είναι σαν εμάς από πολλές απόψεις. Όχι μόνο είναι μερικές φορές τόσο πεισματάρηδες όσο εμείς, αλλά είναι επίσης προικισμένοι με μεγάλη εξυπνάδα και βαθιά αίσθηση ενσυναίσθησης (ναι, ναι!). Αλλά θα εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι οι άνθρωποι είναι στην πραγματικότητα ακόμη πιο κοντά στις γάτες από ό,τι νομίζετε, τουλάχιστον από επιστημονική άποψη. Εξηγήσεις.

Μοιραζόμαστε το 90% του γονιδιώματός μας με τις γάτες

Ναι, το διάβασες σωστά. Αποδεικνύεται ότι μοιραζόμαστε σχεδόν το 90% των γονιδίων με τους φίλους της γάτας μας. Και 98,8% με χιμπατζήδες. ” Εκτός από τα πρωτεύοντα, η σύγκριση γάτας-ανθρώπου είναι από τις πιο κοντινές που μπορείτε να βρείτε” λέει η Leslie Lyons, η συγγραφέας μιας μελέτης για το θέμα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Τάσεις στη Γενετική.

Μετά τα πρωτεύοντα θηλαστικά και τις γάτες έρχονται το ποντίκι με τους οποίους μοιραζόμαστε το 85% των γονιδίων μας. Αυτό εξηγεί ιδιαίτερα γιατί τα τελευταία είναι αυτά που χρησιμοποιούνται συχνότερα στην ιατρική έρευνα.

κουβέντα
Credits: iStock / Magui-rfajardo

Κοινό σημείο μεταξύ πολλών άλλων

Η ομοιότητα μεταξύ του γονιδιώματος των αιλουροειδών και του ανθρώπινου γονιδιώματος δεν είναι τελικά τόσο εκπληκτική. Και για καλό λόγο, έχουμε πολλά άλλα κοινά σημεία με τις γάτες, όπως κοινές ασθένειες, παρόμοια διατροφή ή ακόμα και παρόμοιες συμπεριφορές.

Έχουμε επίσης πολλές ομοιότητες με τους σκύλους, αλλά οι σκύλοι, όπως τα ποντίκια, έχουν δει τα γονίδιά τους να εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου. Επομένως, οι γάτες έχουν ένα γονιδιωματικό πρότυπο πιο παρόμοιο με αυτό των ανθρώπων, γεγονός που καθιστά πιο ενδιαφέρουσα τη μελέτη σε μια προσπάθεια να μάθουν περισσότερα για τις ανθρώπινες ασθένειες.

Πράγματι, εάν οι επιστήμονες καταφέρουν να μάθουν περισσότερα για ορισμένες ασθένειες που μοιράζονται οι γάτες μαζί μας, αυτό θα μπορούσε ίσως να βοηθήσει αναπτύξουν θεραπείες για τον άντρα.