Έχουν οι γάτες αίσθηση του χρόνου;

Παρόλο που οι γάτες είναι γνωστές για την ανεξαρτησία τους και για την ικανότητά τους να ανέχονται τη μοναξιά, μπορεί κανείς να αναρωτηθεί αν αντιλαμβάνονται πραγματικά το πέρασμα του χρόνου. Και αν ναι, μπορούν να κάνουν τη διαφορά μεταξύ μιας ώρας και πολλών ωρών για παράδειγμα; Απαντήσεις!

Τα σημάδια που αποδεικνύουν ότι οι γάτες βλέπουν την ώρα να περνά

Δεν είναι ασυνήθιστο οι ιδιοκτήτες γατών να εκφράζουν την έκπληξή τους για την ακρίβεια του αιλουροειδούς τους. Για παράδειγμα, μερικές γάτες φροντίζουν ξυπνούν τον άνθρωπο τους την ίδια ώρα κάθε μέρα. Σε αυτή την περίπτωση, συχνά προσπαθούν να τον κάνουν να καταλάβει ότι είναι ώρα για φαγητό.

Ομοίως, οι αιλουροειδείς φίλοι μας μπορεί να έχουν τη συνήθειαπεριμένουν τον άνθρωπο τους στην πόρτα κάθε μέρα την ίδια ώρα, σαν να ήξεραν πότε γύριζε από τη δουλειά.

Τέλος, μπορούν να είναι ιδιαίτερα κρύο και απόμακρο όταν ο ιδιοκτήτης τους επιστρέφει στο σπίτι μετά από ένα μακροχρόνια απουσία, ειδικά όταν επιστρέφετε από Σαββατοκύριακο ή διακοπές. Σαν να βουρκώνουν, κατά κάποιο τρόπο.

καθαρόαιμη γάτα
Credits: iStock / olivierpieri

Υπό αυτή την έννοια, φαίνεται μάλλον προφανές ότι οι γάτες έχουν μια συγκεκριμένη έννοια του χρόνου. Έχουν ακόμη και ένα εσωτερικό ρολόι υπεύθυνος για την αξιολόγηση της διάρκειας των γεγονότων, για τη «μέτρηση» του χρόνου. Ωστόσο, τους αντίληψη του χρόνου προφανώς δεν είναι τόσο ακριβής όσο το δικό μας. Ειδικά από ο χρόνος περνάει πιο αργά για αυτά, όπως και για άλλα μικρά ζώα, ο μεταβολισμός τους είναι ταχύτερος.

Πώς μετρούν τον χρόνο;

Για να έχουν οι γάτες εσωτερικό ρολόι, πρέπει να μπορούν να μετρούν τον χρόνο. Οπότε φυσικά, δεν μπορούν να πουν την ώρα ακριβολογώντας. Υπάρχουν όμως και άλλοι τρόποι για να εντοπίσει κανείς τον εαυτό του στο χρόνο: ο προσανατολισμός του ήλιου, ο πρωινά πουλιά που τραγουδούν…για να μπορούν οι γάτες να στηρίζονται περιβαλλοντικοί παράγοντες για να πάρετε μια ιδέα για το πέρασμα του χρόνου.

Επιπλέον, τους αίσθηση της ρουτίνας μπορεί επίσης να είναι ένας καλός τρόπος για να βρείτε τον προσανατολισμό σας εγκαίρως. Στην πραγματικότητα, τηρώντας όλες τις συνήθειές μας, κατάλαβαν ότι ορισμένα γεγονότα επαναλαμβάνονται την ίδια ώρα κάθε μέρα. Έτσι έχουν μια ιδέα γενικός ρυθμός της ημέρας. Και είναι αυτό συνοχή που τους καθησυχάζει.

Πράγματι, φαίνεται ότι όταν διαταράσσεται η ρουτίνα τους, αυτό μπορεί να τους προκαλέσει πολύ άγχος. Έτσι, μια μελέτη έδειξε ότι η γάτες που έμειναν μόνες για πολύ καιρό αρκετές μέρες στη σειρά έτειναν να είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι. Αυτό το άγχος χαρακτηριζόταν από νιαούρισμα, ψυχαναγκαστικό γλείψιμο ή βρωμιά.

Πολύ περισσότερος λόγος να εμπιστευτείτε τη γάτα σας σε κάποιον αντί να την αφήσετε μόνη της για ένα Σαββατοκύριακο!