Είναι μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση σε όλο τον κόσμο: οι γάτες έχουν εννέα ζωές. Από πού όμως ξεκίνησε αυτή η δεισιδαιμονία; Και γιατί ? Βασίζεται σε πραγματικές παρατηρήσεις; Σας λέμε όλα για αυτόν τον δημοφιλή θρύλο!
Αιγυπτιακή ή ινδουιστική καταγωγή;
Γάτες στην Αρχαία Αίγυπτο
Υπάρχουν αρκετές θεωρίες για την προέλευση αυτής της έκφρασης. Το πιο συνηθισμένο είναι ότι προέρχεται από αρχαίους πολιτισμούς. Πρέπει επομένως να πάμε πίσω αρκετές χιλιάδες χρόνια για να καταλάβουμε από πού προέρχεται η προέλευση των εννέα ζωών των γατών. Πίσω στην Αρχαία Αίγυπτο, εκεί ακριβώς που υποτίθεται ότι ξεκίνησαν όλα.
Στην πραγματικότητα, οι γάτες ήταν ιδιαίτερα σεβαστά ζώα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Θεωρούμενοι ως θεοί, η παρουσία τους συμβόλιζε την τύχη και την ευημερία, για να μην αναφέρουμε ότι πίστευαν ότι είχαν υπερφυσικές δυνάμεις. Και για καλό λόγο, τα αιλουροειδή ήταν ικανά, όπως και σήμερα, να επιβιώσουν από πτώσεις πολλών μέτρων, κάτι που τους έδινε μια μυστικιστική, ακόμη και αθάνατη δύναμη.
Και από αυτή την ιδιαιτερότητα γεννήθηκε ο θρύλος των εννέα ζωών. Γιατί νέο; Πολύ απλά επειδή ο αριθμός 9 ήταν το σύμβολο της τελειότητας, οι Αιγύπτιοι τότε μετρούσαν εννέα βασικούς θεούς. Και στο τέλος αυτών των εννέα ζωών, οι γάτες μετενσαρκώθηκαν στη συνέχεια ως άνθρωποι.
Οι γάτες λοιπόν είχαν κεντρική θέση σε αυτόν τον αιγυπτιακό πολιτισμό. Ως απόδειξη, στο θάνατο μιας γάτας, όπως και στον άνθρωπο, τηρήθηκε περίοδος πένθους. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, εκείνη την εποχή το να σκοτώσεις μια γάτα τιμωρούνταν επίσης με θάνατο.

Γάτες και Σίβα
Αλλά οι γάτες δεν ήταν σημαντικές μόνο στην πολυθεϊστική θρησκεία της Αιγύπτου. Έχουν επίσης κεντρική θέση στην Ινδουιστική θρησκεία. Μια άλλη θεωρία για την προέλευση της δεισιδαιμονίας υποδηλώνει μάλιστα ότι είναι ο Σίβα που θα είχε δώσει εννέα ζωές σε γάτες.
Ο θρύλος λέει ότι ο Σίβα συνάντησε μια κάπως επιτηδευμένη γάτα σε έναν ναό αφού ο τελευταίος ισχυρίστηκε ότι διέπρεψε στα μαθηματικά. Και ότι ήταν άρτιος ικανός να μετράει μέχρι το άπειρο. Τότε ο Σίβα του ζήτησε να το αποδείξει και η γάτα άρχισε να μετράει. Όμως, φτάνοντας στον αριθμό 7, η γάτα άρχισε να χασμουρητά και σταμάτησε να μετράει στον αριθμό 9 για τον απλό και καλό λόγο ότι είχε αποκοιμηθεί!
Στη συνέχεια, ο Σίβα μπήκε σε διαλογισμό μπροστά σε αυτήν την παράξενη γάτα και θεώρησε ότι ένας τόσο βαθύς ύπνος ήταν κοντά στο άπειρο και ότι η πρόκληση ικανοποιήθηκε. Τότε ήταν που αποφάσισε να δωρίσει εννέα ζωές σε γάτες.
Οι γάτες ενσαρκώνουν την αποφασιστικότητα
Όπως μπορείτε να δείτε, οι γάτες ήταν παρούσες σε πολλούς πολιτισμούς για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά αυτός ο θρύλος των εννέα ζωών μπορεί να ποικίλλει κάπως ανάλογα με τη γεωγραφική προέλευση. Στην πραγματικότητα, Σε ορισμένες χώρες η πεποίθηση είναι ότι οι γάτες έχουν μόνο επτά ζωές ή ακόμα και έξι ζωές. Εξ ου και η δυσκολία προσδιορισμού της αληθινής προέλευσης αυτής της πεποίθησης.
Από την άλλη, το σίγουρο είναι ότι η ικανότητα των γατών να βγαίνουν από δύσκολες καταστάσεις είναι καθολική. Στην πραγματικότητα, Αυτά τα ζώα ενσαρκώνουν μια μορφή αποφασιστικότητας, αντίστασης και στιβαρότητας που δεν έχει όμοια στον κόσμο των ζώων. Και για καλό λόγο, είναι, όπως είπαμε παραπάνω, ικανά να επιβιώσουν από ιδιαίτερα υψηλές πτώσεις, αλλά είναι επίσης ικανά να ξεπεράσουν εύκολα τα εμπόδια, να ξεφύγουν από τα αρπακτικά και στη συνέχεια να μεταμορφωθούν σε τρομακτικά αρπακτικά.
Εν ολίγοις, οι γάτες έχουν πολλές πτυχές που σχεδόν κάνουν κάποιον να πιστέψει ότι πράγματι διαθέτουν υπερφυσικές δυνάμεις. Εξ ου και η εμμονή αυτής της πεποίθησης ότι έχουν εννέα ζωές.