Συμβαίνει συχνά τα γατάκια της ίδιας γέννας να είναι διαφόρων χρωμάτων. Μερικές φορές ακόμη και τα χρώματα και τα σχέδια των μικρών είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά των γονιών τους. Για παράδειγμα, δύο μαύρες γάτες που γεννούν ένα γκρι γατάκι… Πώς να το εξηγήσετε;
Τα γονίδια καθορίζουν την εμφάνιση ενός γατάκι
Πρώτα απ ‘όλα, είναι απαραίτητο να προσδιοριστεί τι είναι ένα γονίδιο. Τα γονίδια είναι στην πραγματικότητα Ενώσεις DNA και βρίσκονται στα χρωμοσώματα. Τα ίδια τα χρωμοσώματα βρίσκονται στον πυρήνα των κυττάρων.
Για να το κάνουμε απλό, ας πάρουμε τη σύγκριση που έγινε από Futura : ο πυρήνας ενός κυττάρου αντιπροσωπεύει τη «βιβλιοθήκη» της γενετικής κληρονομιάς ενός ατόμου ή ενός ζώου, το χρωμόσωμα αντιπροσωπεύει ένα «βιβλίο» και το γονίδιο μια «σελίδα» ενός βιβλίου.
Κάθε γονίδιο έχει ένα σταθερή τοποθεσία σε ένα χρωμόσωμα. Αυτό καθιστά δυνατό τον προσδιορισμό πολλών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης. Στις γάτες, μπορούμε να αναφέρουμε ιδιαίτερα το μήκος του τριχώματος, το χρώμα του φορέματος ή το χρώμα των ματιών.
Δύο βασικά χρώματα
Παρόλο που οι αιλουροειδείς φίλοι μας μπορούν να έχουν πολλά διαφορετικά χρώματα τριχώματος, υπάρχουν πραγματικά μόνο δύο βασικές χρωστικές που θα καθορίσουν το χρώμα του τριχώματος: ευμελανίνη – που αντιστοιχεί σε καφέ σε μαύρα χρώματα – και φαιομελανίνη – που αντιστοιχεί σε κίτρινα σε κόκκινα χρώματα.
Σημειώστε ότι το λευκό δεν υπάρχει σε αυτά τα βασικά χρώματα για τον απλό λόγο ότι δεν είναι χρώμα, αλλά έλλειψη χρώματος ακριβώς.

Σύμφωνα με τα γονίδιά του, Μια γάτα μπορεί επομένως να έχει πολλές αποχρώσεις χρώματος από αυτά τα δύο βασικά χρώματα. Ορισμένα γονίδια είναι κυρίαρχα, όπως το κόκκινο, το μαύρο ή το λευκό για παράδειγμα, τα οποία στη συνέχεια θα καλύψουν όλα τα άλλα χρώματα. Άλλα είναι υπολειπόμενα, που σημαίνει ότι θα καλυφθούν από το κυρίαρχο γονίδιο, αλλά μπορεί να εκφραστούν στην επόμενη γενιά.
Για παράδειγμα, μια μαύρη γάτα μπορεί κάλλιστα να φέρει το υπολειπόμενο μπλε γονίδιο. Χρυσός, εάν ζευγαρώσει με μια γάτα που φέρει επίσης το υπολειπόμενο μπλε γονίδιο, το γατάκι τους θα μπορούσε να κληρονομήσει και τα δύο γονίδια και επομένως να είναι μπλε. Από την άλλη, αν κληρονομήσει και τα δύο αντίγραφα του κυρίαρχου γονιδίου του μαύρου, θα είναι μαύρος. Και αν έχει ένα αντίγραφο του κυρίαρχου γονιδίου του μαύρου και ένα αντίγραφο του υπολειπόμενου μπλε γονιδίου, θα είναι επίσης μαύρος.
Η περίπτωση των γατών χελωνών
Οι θηλυκές γάτες μερικές φορές μπορούν κληρονομούν το κόκκινο γονίδιο από τον έναν γονέα και το μαύρο γονίδιο από τον άλλο γονέα. Σε αυτή την περίπτωση, είναι πιθανό το παλτό τους να έχει και τα δύο χρώματα. Αυτό το χρώμα του τριχώματος ονομάζεται “χελώνα”. Και αν έχουν επίσης το γονίδιο της λευκής κηλίδωσης, τότε μπορεί να είναι τρίχρωμα (ή «καλικά»).
Γιατί όμως αυτό αφορά μόνο τις γυναίκες; Απλά επειδή το κόκκινο γονίδιο μεταφέρεται στο χρωμόσωμα Χ. Ωστόσο, τα θηλυκά έχουν δύο χρωμοσώματα Χ (XX), ενώ τα αρσενικά έχουν μόνο ένα (XY). Έτσι, τα αρσενικά θα είναι είτε μαύρα είτε κόκκινα ενώ τα θηλυκά μπορούν να είναι και τα δύο.

Καλό να ξέρω : είναι επίσης πιθανό τα γατάκια από την ίδια γέννα να έχουν διαφορετικούς πατέρες, γεγονός που μπορεί επίσης να εξηγήσει τις χρωματικές διαφορές στα παλτά.