Γιατί οι γάτες Manx δεν έχουν ουρές;

Όταν φανταζόμαστε μια γάτα, προφανώς έχει πάντα μια ουρά που την τυλίγει και την ξετυλίγει ανάλογα με τις διαθέσεις της. Κι όμως, υπάρχει μια ράτσα γάτας χωρίς ουρά: οι Manx. Το ερώτημα λοιπόν που μας βασανίζει είναι: γιατί να μην έχουμε ουρά όταν γνωρίζουμε τη σημασία της στη ζωή ενός αιλουροειδούς;

Πρόκειται για αυθόρμητη γενετική μετάλλαξη

Το γεγονός ότι οι γάτες της φυλής Manx δεν έχουν καθόλου ή λίγες ουρές δεν οφείλεται σε σκοτεινά πειράματα ανθρώπων. Στην πραγματικότητα, αυτό προκλήθηκε από μια φυσική και αυθόρμητη γενετική μετάλλαξη που έλαβε χώρα στο Γάτες Isle of Manπου βρίσκεται μεταξύ Αγγλίας και Ιρλανδίας.

Κάποιοι θεωρούν ότι αυτή η γενετική ιδιαιτερότητα εξαπλώθηκε γρήγορα στις γάτες του νησιού λόγω του μικρού πληθυσμού των αιλουροειδών. Πράγματι, σε ένα απομονωμένο νησί, η ενδογαμία μεταξύ γατών είναι έντονα παρούσα. Ειδικά δεδομένου ότι το γονίδιο “M”, στην αρχή της ανώμαλης ανάπτυξης της σπονδυλικής στήλης αυτών των γατών, είναι ένα κυρίαρχο γονίδιο. Αυτό σημαίνει ότι αρκεί μόνο ένας από τους δύο γονείς να έχει αυτό το γονίδιο για να το περάσει στους απογόνους του.

Αλλά οι γάτες Manx μπορούν να γεννηθούν χωρίς ουρά όπως μπορούν να γεννηθούν ουρές διαφορετικού μήκους (ατροφημένη ουρά). Ταξινομούνται επίσης ανάλογα με το δικό τους μήκος ουράς : το Rumpy (χωρίς ουρά), το Rumpy riser, το Stumpy και το Longy (ουρά σχεδόν κανονικού μήκους). Σημειώστε ότι στους διαγωνισμούς μπορούν να συμμετέχουν μόνο γάτες του τύπου Rumpy, δηλαδή χωρίς ουρά.

chat manx
Credits: iStock / slowmotiongli

Καλό να ξέρω : το Manx έχει αναπτύξει μια ασθένεια που είναι ειδική για τη φυλή, το σύνδρομο Manx. Αυτή η παθολογία οδηγεί σε δυσπλασία του νωτιαίου μυελού. Τα σοβαρά προσβεβλημένα γατάκια συνήθως πεθαίνουν κατά τη γέννηση. Όσο για τα άλλα, μπορεί να έχουν περισσότερο ή λιγότερο σοβαρά προβλήματα υγείας (ακράτεια, προβλήματα στην πλάτη, σκελετικές δυσπλασίες κ.λπ.).

Ο ρόλος της ουράς στις γάτες

Το να μην έχει ουρά είναι μειονέκτημα για μια γάτα; Θα μπήκαμε στον πειρασμό να απαντήσουμε ναι για τον απλό και καλό λόγο ότι η ουρά παίζει ουσιαστικό ρόλο στους φίλους της γάτας μας. Στην πραγματικότητα, τους χρησιμεύει πάνω από όλα ως ισορροπία. Είναι λοιπόν ο εγγυητής της απίστευτης ισορροπίας και της ευκινησίας τους.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η ουρά των γατών είναι επίσης για αυτούς α εργαλείο επικοινωνίας απαραίτητο, είτε με άλλα αιλουροειδή είτε με ανθρώπους. Πράγματι, οι θέσεις και οι κινήσεις της ουράς μιας γάτας μιλούν από μόνες τους. Αποκαλύπτουν την ψυχική του κατάσταση και αποτελούν ένα πραγματικό γλώσσα του σώματος.

Όμως, παρά τη σημασία της ουράς στις γάτες, ο Manx κατάφερε να τα καταφέρει χωρίς αυτήν χωρίς να επηρεάσει πραγματικά τη ζωή του. Και για καλό λόγο, έχει προσαρμοστεί σε αυτήν την έλλειψη, ιδίως με την ανάπτυξη πιο κοντά, μυώδη πόδια προκειμένου να διατηρηθεί μια καλή ισορροπία. Και σε ό,τι αφορά την επικοινωνία, έμαθε να μεταφέρει μηνύματα με άλλους τρόπους, είτε μέσω φωνής, είτε με φερομόνες ή ακόμα και με τη στάση του σώματος.

Άλλες γάτες έχουν μικρή ή καθόλου ουρά

Το Manx δεν είναι η μόνη γάτα στον κόσμο που έχει μικρή ή καθόλου ουρά. Ο άμεσος απόγονός του, ο Δεν πληρώνω τα οφειλόμενα – που είναι στην πραγματικότητα ένας μακρυμάλλης Manx – μπορεί επίσης να γεννηθεί χωρίς ουρά.

Διαφορετικά, μερικές ράτσες γατών γεννιούνται με πολύ μικρή ουρά. Αυτή είναι ιδιαίτερα η περίπτωση του Pixie-Bob, του American Bobtail, του Japanese Bobtail, του Kurilian Bobtail ή ακόμα και του Mekong Bobtail. Η ουρά αυτών των γατών είναι είτε απλά κοντό είτε διπλωμένο πάνω τουμερικές φορές σε σχήμα πομπόν.