Γιατί τα μάτια της γάτας λάμπουν στο σκοτάδι;

Όπως συμβαίνει με πολλά άλλα ζώα, οι γάτες έχουν την ιδιαιτερότητα να μεταμορφώνονται σε τρομακτικά πλάσματα μετά το σκοτάδι. Και για καλό λόγο, τα μάτια τους τείνουν να λάμπουν στο σκοτάδι, δίνοντάς τους λίγο κακό βλέμμα. Αλλά από πού προέρχεται αυτή η παράξενη λάμψη;

Τα μάτια της γάτας αντανακλούν το φως

Βαθιά στα μάτια, οι γάτες έχουν, σε αντίθεση με τους ανθρώπους, α στρώμα από εξαιρετικά ανακλαστικά κύτταραπου ονομάζεται φωτεινό χαλί. Βρίσκεται ανάμεσα στο οπτικό νεύρο και τον αμφιβληστροειδή, αυτό το στρώμα κυττάρων λειτουργεί σαν καθρέφτης που αντανακλά το φως και αντανακλάται στον αμφιβληστροειδή. Και όταν το φως αντανακλάται, δίνει μάτια αιλουροειδών a κίτρινη ή πράσινη λάμψηανάλογα με τη φυλή, την ηλικία και το χρώμα του τριχώματος τους.

ο φωτεινό χαλί επιτρέπει στους αιλουροειδείς φίλους μας να αιχμαλωτίστε περισσότερο φως, ακόμα και στο σκοτάδι. Είναι επίσης χάρη σε αυτό που μπορούν να δουν στο σκοτάδι όπως στο φως της ημέρας. Ωστόσο, για να μπορούν να δουν τη νύχτα, είναι ακόμα απαραίτητο να έχουν κοντά τους μια πηγή φωτός, ακόμα και την πιο μικρή (φεγγάρι, αστέρι, φανοστάτη κ.λπ.). Στην πραγματικότητα, στο απόλυτο σκοτάδι, είναι το ίδιο τυφλοί με εμάς.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, ανάλογα με το μέγεθος του σώματος, τα μάτια των γατών είναι ιδιαίτερα μεγάλα. Ωστόσο, αυτό τους επιτρέπει επίσης να απορροφούν περισσότερο φως. Επιπλέον, οι κόρες των ματιών τους είναι πιο διεσταλμένες τη νύχτα παρά την ημέρα, γεγονός που εξηγεί γιατί το φωτεινό χαλί είναι ιδιαίτερα ορατή στο σκοτάδι.

Υπάρχει ένας καλός λόγος που οι γάτες έχουν λαμπερά μάτια.

Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να σκεφτεί κανείς, αν τα μάτια των γατών λάμπουν στο σκοτάδι, δεν είναι για να τους εντοπίζουν πιο εύκολα οι προβολείς των αυτοκινήτων ή ακόμα και για να χαλάνε φωτογραφίες. Στην πραγματικότητα, υπάρχει ένας καλός λόγος για αυτό.

λαμπερά μάτια γάτα
Πιστώσεις: Phoenix0013 / iStock

Πράγματι, αν οι γάτες έχουν φωσφορίζοντα μάτια, είναι πάνω από όλα, όπως είπαμε παραπάνω, να μπορούν να βλέπουν στο σκοτάδι. Ή τουλάχιστον ανιχνεύστε αλλαγές στο φως και την κίνηση.

Ωστόσο, για την κυνηγοί του λυκόφωτος ότι είναι, είναι απολύτως απαραίτητο. Χωρίς αυτό, δεν θα μπορούσαν να κυνηγήσουν το θήραμά τους που τις περισσότερες φορές βγαίνει το βράδυ. Και έτσι δεν μπορούσαν να τραφούν.

Ωστόσο, μην κάνετε λάθος γι ‘αυτό, η νυχτερινή όραση των γατών δεν είναι τόσο τέλεια αφού εξακολουθεί να είναι λίγο θολή. Πράγματι, τα τελευταία δεν διακρίνουν γραμμές ή έντονες γωνίες.

Πώς να τραβήξετε μια φωτογραφία της γάτας σας χωρίς το εφέ “κόκκινων ματιών” ή “φωτεινών ματιών”;

Υπάρχουν πολλές συμβουλές για να τραβήξετε όμορφες φωτογραφίες της γάτας σας, χωρίς η γάτα σας να έχει κόκκινα ή γυαλιστερά μάτια. Πρωτα απο ολα, αποφύγετε τις φωτογραφίες όταν το φως είναι φτωχό.

Αλλά αν πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσετε φλας, σκεφτείτε κατεβάστε την κάμερα από τα μάτια της τρίχας σου. Πράγματι, όταν το φως της λάμψης φωτίζει τον αμφιβληστροειδή του που είναι πλούσιος σε αιμοσφαίρια και ανακλαστικά κύτταρα, εμφανίζεται το φαινόμενο «κόκκινα μάτια» ή «φωτεινά μάτια».

Τέλος, μια τελευταία συμβουλή είναι να τραβήξτε δύο φωτογραφίες στη σειρά με το φλας. Με αυτόν τον τρόπο, οι κόρες των ματιών της γάτας σας θα γίνουν μικρότερες στο πρώτο φλας, αφήνοντας λιγότερο φως για το δεύτερο φλας.