γνωρίζουν τα πάντα για αυτό το μυστηριώδες αιλουροειδές

Αφού βάλει τη γάτα του Παλλάς στο προσκήνιο, είναι η σειρά της γάτας της άμμου να βρεθεί στο επίκεντρο. Ονομάζεται και γάτα της ερήμου, χρησιμοποιείται σε άνυδρα περιβάλλοντα, σε ακραία κλίματα (από -5 έως πάνω από 50 βαθμούς) και βρίσκεται κυρίως στη Βόρεια Αφρική. Εδώ είναι κάτι που πρέπει να μάθετε περισσότερα για αυτό το ιδιαίτερα ενδιαφέρον ζώο.

Το βλέμμα του

Θα μπορούσαμε σχεδόν να το μπερδέψουμε με μια οικόσιτη γάτα όπως είναι χαριτωμένος. Ωστόσο, ορισμένες ιδιαιτερότητες το διακρίνουν από τα ξαδέρφια του. Πράγματι, έχει αρκετές μαύρες λωρίδες στην κορυφή των ποδιών, αλλά και στο τέλος της ουράς.

Το κεφάλι του είναι μάλλον τριγωνικό και πεπλατυσμένο από πάνω με μεγάλα, καλά τοποθετημένα αυτιά. Το τρίχωμα του είναι χοντρό, στο χρώμα της άμμου, με καφέ και γκρι τόνους στην πλάτη. Τα μάτια του είναι καλά στρογγυλεμένο και έχει μια σκούρα γραμμή που ξεκινά από την εξωτερική γωνία των ματιών του και προχωρά μέχρι τη μέση των μάγουλων του.

Ζώντας σε περιβάλλοντα που μπορεί να είναι πολύ ζεστά, η γάτα της ερήμου έχει μεγάλες τούφες μαλλιών στα τακάκια. Έτσι, αυτό το προστατεύει από πιθανά εγκαύματα λόγω της θερμοκρασίας του εδάφους.

γάτα άμμου
Credits: Tonic R/iStock

Αυτή η μινιατούρα αιλουροειδούς μπορεί να έχει μήκος από 45 cm έως 58 cm. Το βάρος του ποικίλλει μεταξύ 1,5 και 3,5 κιλά για το βαρύτερο και το ύψος του στο ακρώμιο ποικίλλει μεταξύ 25 και 35 εκ.

Τα χαρακτηριστικά του

Πολύ μοναχική, η άγρια ​​γάτα σπάνια βρίσκεται σε αγέλες. Πράγματι, συναντάται με τα συγγενή του μόνο σε περιόδους αναπαραγωγής. Το θηλυκό είναι επίσης έγκυος για δύο μήνες δύο έως τρία μικρά που γίνονται εντελώς ανεξάρτητα μετά από 6 μήνες. Ωστόσο, οι κίνδυνοι θνησιμότητας είναι υψηλοί κατά τη διάρκεια πρώτες 30 ημέρες. Επιπλέον, είναι θήραμα αρκετών ζώων, αλλά μπορεί επίσης να τα εγκαταλείψει η μητέρα τους, γεγονός που τα κάνει αμέσως πολύ ευάλωτα.

γάτα άμμου
Πίστωση: wrangel/iStock

Ζώντας κυρίως τη νύχτα, αυτό το άγριο αιλουροειδές κυνηγά σαύρες, αλλά και μερικά τρωκτικά και έντομα. Την ημέρα ξεκουράζεται κυρίως στο λαγούμι του ή κάτω από το πινέλο. Ωστόσο, δεν έχει πολύ φαγητό στην έρημο, οπότε συχνά αρκείται με ό,τι βρίσκει, μερικές φορές τρώγοντας ακόμη και φίδια. Το νερό είναι επίσης πολύ λιγοστό και η κύρια πηγή του βρίσκεται στα διάφορα θηράματά του.

Είδος υπό εξαφάνιση

Στην αιχμαλωσία, η γάτα της άμμου μπορεί να ζήσει καλά δεκαετία. Δυστυχώς, στην άγρια ​​φύση, αυτό το είδος δεν ξεφεύγει από την εμπορία ανθρώπων που δημιουργούν οι άνθρωποι. Μπορούν να κυνηγηθούν τη γούνα τουςαλλά και συλλαμβάνονται να είναι τότε πωλούνται ως κατοικίδια. Αυτές οι πρακτικές θέτουν σε κίνδυνο αυτή την άγρια ​​γάτα και μειώνουν τον αριθμό του πληθυσμού τους κάθε χρόνο. Επιπλέον, είναι επίσης στόχος άγριων σκύλων και άλλων γύρω ζώων.

γάτα άμμου
Πίστωση: yairleibo/iStock

Και εσείς, ξέρατε την γάτα της άμμου; Μη διστάσετε να μας απαντήσετε στα σχόλια!