Είναι αποδεδειγμένο, η γάτα σας ξέρει το όνομά σας

Είναι μια υπέροχη μέρα για τους λάτρεις της γάτας. Ναι, α μελέτη επιβεβαίωσε επιτέλους ότι οι φίλοι μας με αιλουροειδείς γνωρίζουν πράγματι τα ονόματά μας καθώς και τα ονόματα άλλων κατοικίδιων που βρίσκονται κοντά τους. Είναι επομένως αρκετά ικανοί να συνδέουν ονόματα με πρόσωπα. Λοιπόν, δεν πρόκειται να το κρύψουμε, ως ιδιοκτήτες γατών το υποψιαζόμασταν, αλλά δείχνει για άλλη μια φορά στους πιο δύσπιστους πώς οι γάτες είναι έξυπνα πλάσματα που δεν διαφέρουν τόσο από εμάς.

Μια μελέτη που έγινε με δεκάδες γάτες

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κιότο, το Πανεπιστήμιο Azabu και την Ιαπωνική Εταιρεία για την Προώθηση της Επιστήμης εξέτασαν το θέμα.

Για να γίνει αυτό, χώρισαν τις γάτες που μελετήθηκαν σε δύο ομάδες. Στην πρώτη ομάδα έδειξαν φωτογραφίες άλλων αιλουροειδών που γνώριζαν ενώ διάβαζαν δυνατά τα ονόματα αυτών των γατών. Ο στόχος ήταν νααπαριθμήστε αληθινά αλλά και ψεύτικα ονόματα προκειμένου να παρατηρήσει στις γάτες μελέτησε μια πιθανή αλλαγή στη συμπεριφορά.

αγάπη γάτας
Credits: iStock / Raphael Angeli

Επανέλαβαν την επέμβαση με τη δεύτερη ομάδα, αλλά αυτή τη φορά έδειξαν φωτογραφίες ανθρώπων που γνώριζαν οι γάτες που μελέτησαν.

Αποτέλεσμα: Οι γάτες μπερδεύονται όταν το όνομα είναι λάθος

Στο τέλος, οι ερευνητές μπόρεσαν να δουν ότι οι γάτες που μελετήθηκαν φαινόταν να αναγνωρίζουν τα πραγματικά ονόματα των γατών και των ανθρώπων που ήταν κοντά τους. Πράγματι, όταν προφέρονταν ένα ψεύτικο όνομα, οι γάτες έτειναν να κοιτάζουν τη φωτογραφία του προσώπου που τους παρουσιάστηκε πολύ περισσότερο. Σαν να δείχνει κάποιο συγκεκριμένο μπερδεμένη κατάσταση.

« Η μελέτη μας παρέχει αποδείξεις ότι οι γάτες συσχετίζουν το όνομα ενός συντρόφου και το αντίστοιχο πρόσωπο χωρίς ρητή εκπαίδευση», είπαν οι συγγραφείς.

Γνωρίζαμε ήδη ότι οι γάτες μπορούσαν να αναγνωρίσουν το όνομά τους, αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι γνωρίζουν επίσης το όνομα των ιδιοκτητών τους καθώς και αυτό των ζώων με τα οποία ζουν.