ζουμ σε αυτή τη ράτσα γάτας χωρίς ουρά

Υπάρχουν πολλές ράτσες γατών που είναι τόσο εξαιρετικές όσο και μοναδικές από πολλές απόψεις. Μπορούμε για παράδειγμα να σκεφτούμε τη Σφίγγα, τον Μέιν Κουν, τους Σιάμ ή ακόμα και τους Λύκους… Αλλά ξέρετε τους Μανξ; Αυτό το μάλλον σπάνιο αιλουροειδές έχει την ιδιαιτερότητα να μην έχει ουρά! Ένα διακριτικό σημάδι που προκαλεί έκπληξη αλλά είναι εύκολο να εξηγηθεί.

Είναι από το Isle of Man

Το Manx έρχεται κατευθείαν από μια πολύ ιδιαίτερη χώρα… Έχετε ακούσει ποτέ για το Isle of Man; Αυτό το νησί απέχει πολύ από το να είναι μέρος ενός μακρινού ωκεανού και στους αντίποδες της Γαλλίας ιρλανδική θάλασσα, όχι μακριά από τις βρετανικές ακτές! Το Manx είναι ένα ενδημική γάτα αυτής της γης, που τον κάνει αληθινό σύμβολο. Βρίσκεται στο νομίσματα και γραμματόσημα από το Isle of Man. Για την προστασία και διατήρηση του είδους, ένα πρόγραμμα της αναπαραγωγή είχε μάλιστα στηθεί εκεί.

Κανένας ακρωτηριασμός στο πρόγραμμα!

Αυτό είναι που σοκάρει πρώτα σε αυτή τη γάτα: δεν έχει ουρά. Η συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα μπορεί να εκπλήσσει, αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να είναι εντελώς φυσικό ! Πράγματι, σε αντίθεση με ορισμένα σκυλιά στα οποία η κοιλεκτομή (το κόψιμο της ουράς) εξακολουθούν να ασκούνται, δεν είναι έτσι για τους Μανξ. Αυτή την ιδιαιτερότητα, ο Μανξ την οφείλει στο αιμομιξία (μην ξεχνάμε ότι κατάγεται από ένα μικρό νησί), που με τα χρόνια έχει προκαλέσει την μετάλλαξη ενός γονιδίουκαι τον έκανε να χάσει την ουρά του.

Υπάρχουν πολλά Manx

Καθώς η φύση είναι τόσο ποικιλόμορφη όσο και ποικιλόμορφη, συμβαίνει να μπορούμε να εντοπίσουμε αρκετούς Manx, τους οποίους διαφοροποιούμε… Στην ουρά τους! Πρώτα υπάρχουν τα Rumpyπου δεν έχουν καθόλου, και η παραλλαγή του: το Ανυψωμένος ανυψωτήρας , η οποία χαρακτηρίζεται από την παρουσία μιας πολύ ελαφριάς έκφυσης. Μετά έρχονται τα Κοντόχονδρος– που έχει ουρά μόνο 1 έως 3 εκατοστά – και η Longy , που έχει ουρά σχεδόν κανονικού μήκους, αλλά μερικές φορές στριμμένη. Αυτά τα δύο τελευταία δεν είναι δεν λαμβάνονται υπόψη στους αγώνες των ζώων.

chat Manx
Credits: iStock/Aletakae

Φυσικές ιδιαιτερότητες

Μακριά από το να είναι μειονέκτημα, το Manx είναι μια γάτα που έχει πολύ ταιριαστό στη ζωή χωρίς ουρά, αλλά τόσο σημαντικό για μια γάτα. Μεταξύ των άλλων φυσικών ιδιαιτεροτήτων του, μπορούμε να αναφέρουμε α αρκετά στιβαρή κατασκευήλόγω του επιβλητικού του πλαισίου και των πίσω ποδιών μακρύτερα από τα μπροστινά πόδια ! Βολικό για γρήγορο τρέξιμο και άλμα ψηλότερα. Επιπλέον, το βάδισμά του μπορεί να θυμίζει αυτό του α Λαπωνία . Η κατασκευή του είναι μάλλον στρογγυλό και χοντρότο κάνει μια πραγματική μπάλα από (κοντή) γούνα. Δεν υπάρχει χρώμα παλτόειδικά.

Υιοθετήστε ένα Manx

Σε καθημερινή βάση, αυτή η γάτα είναι αληθινή ερωτοδουλιά . Πολύ στοργικόςδεν του αρέσει πολύ να μένει μόνος και χρειάζεται ώρα παιχνιδιού– κατάγεται από φυλή κυνηγών – και προσοχή . Σε γενικές γραμμές, οι Manx είναι γάτες ήρεμος και έξυπνος που μερικές φορές μπορεί να δείξει ύποπτοςσε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν. Είναι η πλευρά τους προστατευτικός που μιλάει σε αυτή την περίπτωση. Από την πλευρά της υγείας, πρόκειται για γάτες που, μόλις ενηλικιωθούν, εμφανίζονται εύρωστος. Προσοχή, όμως, από παθήσεις της σπονδυλικής στήληςστα οποία φυσικά τους εκθέτει η καταγωγή τους.