Η γάτα μου κατούρησε στον υφασμάτινο καναπέ μου: πώς να τον καθαρίσω;

Ανεξάρτητα από το πόσο αγαπάτε τη γάτα σας με όλη σας την καρδιά, όταν έρχεστε πρόσωπο με πρόσωπο με τα ούρα της στη μέση του υφασμάτινου καναπέ σας, έχετε την τάση να μυρίζετε τη μουστάρδα που ανεβαίνει στη μύτη σας. Αλλά να είστε σίγουροι, αυτό το μικρό περιστατικό δεν υπογράφει τον θάνατο του καναπέ σας. Μάλιστα, υπάρχουν μερικά κόλπα για να τα καθαρίσετε όλα αυτά αποτελεσματικά. Ακολούθα τον αρχηγό !

Βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε

1. Αντιδράστε (πολύ) γρήγορα

Να ξέρετε ότι όσο περισσότερο περιμένετε για να καθαρίσετε αυτόν τον λεκέ από ούρα αιλουροειδών στον καναπέ σας, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να απαλλαγείτε από τη μυρωδιά. Επειδή, όπως γνωρίζετε, η μυρωδιά του τυριού της γάτας είναι ιδιαίτερα επίμονη. Τείνει να διαπερνά γρήγορα τους ιστούς καθώς και το περιβάλλον όπου βρίσκεται. Έτσι, όσο περισσότερο αναβάλλετε να αφαιρέσετε αυτόν τον απαίσιο λεκέ, τόσο περισσότερο το σαλόνι σας και μετά ολόκληρο το σπίτι σας θα μυρίζει κατούρα για μέρες ή και εβδομάδες. Τρομερή προοπτική, σωστά;

Επομένως, είναι απαραίτητο να αντιδράσουμε άμεσα. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα φτάσεις αργά στη δουλειά και θα τραβήξεις την οργή του αφεντικού σου. Πρόκειται για περίπτωση ανωτέρας βίας!

2. Βγάλε τον καναπέ

Εάν είστε αρκετά τυχεροί να έχετε έναν καναπέ με αφαιρούμενα καλύμματα, αφαιρέστε αμέσως το κάλυμμα του καναπέ και τυχόν καλύμματα μαξιλαριών. Αφαιρέστε επίσης οτιδήποτε από τον καναπέ, όπως ριχτάρια και βάλτε όλα αυτά τα αντικείμενα απευθείας στο πλυντήριο (μεγάλος κύκλος στους 60°C).

Αν δεν έχετε καναπέ με αφαιρούμενο κάλυμμα, η δουλειά θα είναι μεγαλύτερη και πιο δύσκολη, αλλά να είστε σίγουροι ότι θα απαλλαγείτε από αυτόν τον φρικτό λεκέ και τη μυρωδιά που αναδύεται από αυτόν!

3. Χρησιμοποιήστε φυσικά προϊόντα

Αν και πολλά χημικά προϊόντα στην αγορά υπόσχονται βουνά και θαύματα για να απαλλαγείτε από λεκέδες και μυρωδιές από τα ούρα της γάτας, σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να χρησιμοποιείτε αποκλειστικά φυσικά προϊόντα. Ο λόγος ? Είναι εξίσου αποτελεσματικά (ναι, ναι!) και, πάνω από όλα, δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία σας ούτε για την υγεία της γάτας σας. Για να μην αναφέρουμε ότι είναι πολύ φθηνότερα, πρέπει ακόμα να διευκρινιστεί.

Έτσι, για να αντιμετωπίσετε αυτόν τον λεκέ από ούρα στον υφασμάτινο καναπέ σας, οπλιστείτε με τρία εξαιρετικά εύκολα στην εύρεση και απόλυτα υγιεινά συστατικά: νερό, λευκό ξύδι και μαγειρική σόδα.

4. Ταμπονάρετε το λεκέ

Τώρα, στο γράσο αγκώνων! Ανακατέψτε ένα φλιτζάνι λευκό ξύδι με ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και μουλιάστε ένα καθαρό πανί ή σφουγγάρι. Στη συνέχεια, τρίψτε απαλά (κατά προτίμηση ταμπονάρετε) τον λεκέ για αρκετή ώρα. Στη συνέχεια ξεπλύνετε με καθαρό νερό. Σε ενοχλεί η μυρωδιά του ξιδιού; Μην ανησυχείτε, θα εξαφανιστεί γρήγορα!

καναπές κατούρα
Credits: iStock / Daria Kulkova

Καλό να ξέρω : για να αναδύονται πιο αποτελεσματικά τα ούρα που έχουν εμποτιστεί στο ύφασμα, μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε ανθρακούχο νερό!

5. Απορροφήστε τη μυρωδιά

Μετά τον καθαρισμό του λεκέ, το πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με μαγειρική σόδα. Στη συνέχεια, αφήστε το να δράσει για αρκετές ώρες και, για να τελειώσει, απορροφήστε το διττανθρακικό χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρική σκούπα. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο η μαγειρική σόδα θα απορροφήσει το υγρό που περιέχεται στο ύφασμα, αλλά επιπλέον θα απορροφήσει και τις μυρωδιές από κατούρα που αναδύονται από αυτό.

Για να εξαλείψετε αυτή τη μυρωδιά που τσιμπάει τη μύτη, μπορείτε επίσης χρησιμοποιήστε χυμό λεμονιού το οποίο θα ψεκάσετε απευθείας στον λεκέ. Αλλά είναι επίσης δυνατό να συμπεριλάβετε λίγο χυμό λεμονιού απευθείας στο μείγμα που περιγράφεται στο βήμα 4.

Γιατί η γάτα μου κατούρησε στον καναπέ μου;

Ακόμα κι αν πεθαίνεις να επιπλήξεις τη γάτα σου αφού ανακαλύψεις αυτό το τρομερό παράπτωμα, καλύτερα να μην το κάνεις. Και για καλό λόγο, αν το μαλλί σου έκανε έτσι, δεν είναι από εκδίκηση ή άσκοπη κακία. Πράγματι, ένα ζώο δεν είναι ικανό για τέτοια συναισθήματα. Στην πραγματικότητα, αυτό το απροσδόκητο κατούρημα έχει ένα νόημα, μπορείτε να το δείτε ως ένα μήνυμα – συνειδητό ή μη – που θέλει να σας στείλει η γάτα σας. Και είναι στο χέρι σας να μάθετε ποια.

1. Είναι άρρωστος

Εάν η γάτα σας δεν είχε ποτέ ξανά πρόβλημα με την εκπαίδευση στο γιογιό, τότε αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Παρακολουθήστε προσεκτικά τη συμπεριφορά του και, με το παραμικρό ύποπτο σημάδι (απώλεια όρεξης, υπερβολική κόπωση, χωλότητα, έμετος, διάρροια κ.λπ.), συμβουλευτείτε γρήγορα έναν κτηνίατρο.

2. Ο καναπές είναι καινούργιος

Εάν ο καναπές σας είναι ολοκαίνουργιος, μην ψάχνετε άλλο. Στην πραγματικότητα, η γάτα είναι ζώο της περιοχής, δηλαδή δίνει μεγάλη σημασία στον τόπο που μένει. Ο ίδιος καθορίζει τα όρια της επικράτειάς του και γνωρίζει από έξω κάθε στοιχείο που το συνθέτει. Και για καλό λόγο, έβαλε τα οσφρητικά του σημάδια σε όλα τα αντικείμενα (τοίχοι, έπιπλα, άνθρωποι κ.λπ.) που υπάρχουν.

Μάλιστα, αυτή η ξαφνική αλλαγή στο κέντρο της επικράτειάς της έχει κάτι να την ενοχλήσει. Όχι μόνο έχει αλλάξει ο καναπές, αλλά επιπλέον μυρίζει σαν καινούργιο που η γάτα σας δεν γνωρίζει και που μπορεί να της δώσει ένα έντονο αίσθημα ανασφάλειας. Οι αιλουροειδείς φίλοι μας είναι πράγματι πολύ ευαίσθητοι σε άγνωστες μυρωδιές. Για το λόγο αυτό, ο μικρός σας προστατευμένος ένιωσε υποχρεωμένος να ουρήσει σε αυτό το νέο αντικείμενο για να το κάνει εμποτίστε το με ένα οικείο και ανακουφιστικό άρωμα – δικά της. Πολύ λογικό σκεπτικό αν το σκεφτείς!

3. Τα σκουπίδια είναι βρώμικα

Μακριά από εμάς να σας κατηγορήσουμε, αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αν το κουτί απορριμμάτων της γάτας σας ξεχειλίζει από περιττώματα, είναι απολύτως φυσιολογικό να ήθελε να ανακουφιστεί σε ένα πιο καθαρό μέρος. Λοιπόν, φυσικά, θα μπορούσε να είχε επιλέξει ένα άλλο μέρος από τον καναπέ σας, αλλά μπορεί απλώς να ήθελε να σας προειδοποιήσει για την κατάσταση του κουτιού απορριμμάτων του. Και, παραδεχτείτε το, δεν είστε έτοιμοι να ξεχάσετε να το καθαρίσετε ξανά!

Ναι, οι γάτες έχουν κάπως υψηλές απαιτήσεις για την καθαριότητα του κουτιού απορριμμάτων τους. Επομένως, πρέπει να καθαριστεί πλήρως (περιλαμβάνεται ο δίσκος) τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Και, κάθε μέρα, τα περιττώματα και οι λερωμένες θέσεις πρέπει να αφαιρούνται χρησιμοποιώντας ένα φτυάρι απορριμμάτων.

Σημειώστε ότι μερικές γάτες δεν αντέχουν να ξαναχρησιμοποιήσουν τα απορρίμματά τους παρόλο που τα έχουν λερώσει μόνο μία φορά. Σε αυτήν την περίπτωση, μια δεύτερη ή και μια τρίτη στρωμνή μπορεί να εγκατασταθεί στο σπίτι.

απορρίμματα γάτας
Credits: iStock / Svetlana Sultanaeva

Οι συμβουλές μας για να μην ξανασυμβεί

Εάν η γάτα σας είναι ο σκληρός τύπος και απολαμβάνει ιδιαίτερα να ανακουφίζεται στον καναπέ σας χωρίς προφανή λόγο, υπάρχουν πολλές επιλογές στη διάθεσή σας.

1. Αλουμινόχαρτο

Πολύ αποτελεσματικό στο να αποτρέπει τις γάτες να σκαρφαλώνουν στα έπιπλα, το αλουμινόχαρτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού. Έτσι, μπορείτε να επενδύσετε τον καναπέ σας (μην ανησυχείτε, μόνο εφόσον η γάτα σας σταματήσει αυτή την κακή συνήθεια να ουρεί εκεί), το πλάνο εργασίας σας, τις εστίες σας ή ακόμα και τα περιγράμματα των γλαστρών των φυτών σας.

Οι αιλουροειδείς φίλοι μας τείνουν να αποφεύγουν μέρη με αλουμινόχαρτο για τον απλούστατο λόγο ότι μισούν το περπάτημα σε αυτή την επιφάνεια. Δοκιμάστε το με τη γάτα σας και θα δείτε, εγγυημένα αποτελέσματα!

2. Εσπεριδοειδή

Το πλεονέκτημα των εσπεριδοειδών (πορτοκάλι, λεμόνι κ.λπ.) είναι ότι αναδίδουν μια ευχάριστη μυρωδιά για εμάς τους ανθρώπους, που όμως ενοχλεί τους φίλους μας τις γάτες. Διασκεδάστε λοιπόν απλώνονται χαρούμενα ολόγυρα, ακόμα και στον καναπέ, μυρωδιές ή ξύσμα εσπεριδοειδών. Εγγυημένο απωθητικό αποτέλεσμα!

3. Μετακινήστε τα απορρίμματα

Τι γίνεται αν η θέση του κουτιού απορριμμάτων της γάτας σας δεν του ταιριάζει; Άλλωστε, είναι μια πιθανότητα που αξίζει να εξεταστεί. Πρώτα, προσπαθήστε να μετακινήστε το σε ένα ήσυχο, ευάερο μέρος αλλά ούτε και πολύ απομονωμένο. Ο στόχος είναι να επιτρέψετε στη γάτα σας να συνεχίσει να παρακολουθεί τα ερχομούς και τις εξόδους δίνοντάς της τη δυνατότητα να φύγει όταν χρειάζεται. Έτσι, το κάτω μέρος μιας ντουλάπας, η γωνία ενός τοίχου ή του πλυντηρίου πρέπει να αποφεύγονται.

Και αν αυτό δεν λειτουργεί, δοκιμάστε την τελευταία λύση: τοποθετήστε το κουτί απορριμμάτων της γάτας σας σε άμεση γειτνίαση με τον καναπέ, ή ακόμα και αντί για τον καναπέ. Πράγματι, φαίνεται ότι αυτό είναι το συγκεκριμένο μέρος που έχει επιλέξει η γάτα σας για να ανακουφιστεί και, αν έχει επίμονο χαρακτήρα, δεν θα κουνηθεί.