Καλή ή κακή ιδέα;

Για να καθυστερήσετε τη στιγμή της εντελώς αλλαγής της άμμου της γάτας σας, υπάρχει ένα μικρό κόλπο: το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αφαιρείτε τα περιττώματα κάθε μέρα χρησιμοποιώντας ένα φτυάρι άμμου. Τι να κάνουμε όμως μετά; Να τα πετάξουμε στα σκουπίδια; Για κομποστοποίηση; Στις τουαλέτες; Η απάντηση σε αυτό το άρθρο!

Κανόνας #1: ΠΟΤΕ μην πετάτε τα σκουπίδια στην τουαλέτα

Αφού η γάτα σας κατουρήσει ή κάνει τα κακά της στο κουτί απορριμάτων της, τα περιττώματά της μπορούν να αφαιρεθούν χρησιμοποιώντας μια σέσουλα απορριμμάτων. Αν πρόκειται για στρωμνή, τα περιττώματα θα αφαιρούνται ιδιαίτερα εύκολα αφού θα έχουν συσσωματωθεί με τη μορφή συμπαγών σφαιρών, συμπεριλαμβανομένων των ούρων. Σε αντίθεση, εάν τα απορρίμματα δεν συσσωματώνονταιθα είναι θέμα αφαίρεσης των λερωμένων τμημάτων των απορριμμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, να το γνωρίζετεαπαγορεύεται αυστηρά η απόρριψη περιττωμάτων, συσσωρευμένη ή όχι, της γάτας σας στην τουαλέτα. Και υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτό.

Πρωτα απο ολα, τα απορρίμματα δεν είναι υδατοδιαλυτά. Ειδικά αφού τα περιττώματα που αφυδατώνονται από τα απορρίμματα είναι πολύ συχνά σκληρά σαν πέτρα. Επομένως, ο κίνδυνος να βουλώσουν οι σωλήνες είναι μεγάλος.

σέσουλα απορριμμάτων
Credits: Pgallery / iStock

Λοιπόν, το σκουπίδι, το καταλάβαμε, δεν είναι. Αλλά, τι γίνεται με τα περιττώματα της γάτας σου, θα μου πεις; Τελικά, γιατί δεν θα μπορούσαν να καταλήξουν στο ίδιο μέρος με τα κακά σου;

Στην πραγματικότητα, τα περιττώματα της γάτας σας μπορεί να μολυνθούν με ένα παράσιτο, το Toxoplasma gondii. Αυτό το παράσιτο, υπεύθυνο για την τοξοπλάσμωση, θα μπορούσε τότε μολύνουν τις υδάτινες οδούς. Και για καλό λόγο, ακόμα κι αν, περνώντας από την τουαλέτα, το παράσιτο, που υπάρχει στα περιττώματα της γάτας σας, προσγειωθεί σε μια μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, είναι τόσο ανθεκτικό πουθα αντέξει τη χημική επεξεργασία του νερού. Στην πραγματικότητα, όταν επέστρεψε στη φύση, μπορεί να μολύνει πολλά ζώα.

Καλό να ξέρω : Η τοξοπλάσμωση είναι μια μολυσματική ασθένεια που μπορεί να μεταδοθεί από τις γάτες στον άνθρωπο. Δεν είναι επικίνδυνο, εκτός από τις έγκυες γυναίκες στις οποίες μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στο έμβρυο.

Η περίπτωση των λεγόμενων «βιοδιασπώμενων» απορριμμάτων

Από την άφιξη των βιοδιασπώμενων απορριμμάτων στην αγορά, οι ιδιοκτήτες γατών πιστεύουν ότι εκτός από οικολογικές μπορούν να πεταχτούν στην τουαλέτα ή στο κομπόστ, πράγμα που είναι πραγματικό πλεονέκτημα. Στην πραγματικότητα, είναι λίγο πιο περίπλοκο από αυτό.

σκουπίδια
Credits: Veni vidi…shoot / iStock

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, τα απορρίμματα δεν είναι διαλυτά στο νερό, και αυτό είτε είναι βιοδιασπώμενο είτε όχι. Μάλιστα, δεν συνιστάται να το πετάξετε στην τουαλέτα. Ειδικά επειδή δεν θα διευκόλυνε την επεξεργασία των οικιακών λυμάτων.

Όσον αφορά το κομπόστ, συνιστάται επίσης να μην προστίθενται απορρίμματα, ακόμη και βιοδιασπώμενα. Υπό αμφισβήτηση ? Ο κίνδυνος μόλυνσης από τους επίφοβους Toxoplasma gondii. Πράγματι, χρησιμοποιώντας το κομπόστ σας ως λίπασμα στις φυτείες σας, τότε θα μπορούσατε να μολύνετε το έδαφος και τις καλλιέργειες.

Έτσι, είτε έχετε επιλέξει μια στρωμνή με βάση σφαιρίδια ξύλου είτε για μια στρωμνή με βάση τη σιλικόνη ή τον πηλό, η χειρονομία είναι η ίδια: η άμμος της γάτας σας, καθώς και τα περιττώματά της, πρέπει ΠΑΝΤΑ να πετιέται μαζί με τα σκουπίδια μη ανακυκλώσιμα μαχαιροπίρουνα. Και, αν είναι δυνατόν, σε μια σακούλα ξεχωριστή από άλλα απορρίμματα.