Μπορούν πραγματικά οι γάτες να βρουν το δρόμο τους για το σπίτι;

Πιθανότατα έχετε ακούσει τις συγκινητικές ιστορίες γατών που είχαν χαθεί για μέρες, μήνες ή και χρόνια και τελικά βρήκαν το δρόμο τους για το σπίτι μόνες τους. Τι να κρατήσετε την ελπίδα αν έχετε χάσει τη γάτα σας… Αλλά οι αιλουροειδείς φίλοι μας έχουν πραγματικά αυτή την ικανότητα να βρίσκουν το δρόμο τους ενάντια στους ανέμους και την παλίρροια ή είναι εξαιρετικές περιπτώσεις; Εδώ είναι η απάντηση!

Οι γάτες έχουν υπερβολικά ανεπτυγμένο ένστικτο

Όσο εκπληκτικό κι αν φαίνεται, φαίνεται ότι οι περισσότερες γάτες μπορούν πραγματικά να επιστρέψουν στο σπίτι, ακόμα κι αν βρίσκονται αρκετά μίλια μακριά. Πώς είναι όμως αυτό δυνατό; Όχι, δεν είναι μαγικό (αν και μερικές φορές οι γατοφίλες μας μπορούν να κάνουν ανεξήγητα πράγματα…). Στην πραγματικότητα, για να εντοπίσουν το σπίτι τους θα βασίζονταν στο μυρωδιέςφυσικά, αλλά και –και αυτό είναι πιο περίεργο– στο μαγνητικά πεδία της γης.

Ένα πείραμα που πραγματοποιήθηκε το 1954 έδειξε ότι όταν οι γάτες τοποθετούνται σε ένα μεγάλο λαβύρινθος, οι περισσότεροι όχι μόνο μπορούν να βγουν, αλλά επιλέγουν και την έξοδο που βρίσκεται πιο κοντά στο σπίτι τους. Ωστόσο, όταν προσκολλώνται μαγνήτες σε αυτά πριν τα τοποθετήσουν στο λαβύρινθο, δεν καταφέρνουν να βρουν το δρόμο τους για έξοδο. Αυτό δείχνει ότι είναι περισσότερο από πιθανό ότι η μαγνητικό γεωεντοπισμόε εμπλέκεται στο ένστικτό τους να επιστρέψουν.

κουβέντα
Credits: iStock / Mete Basar

Έτσι, η γάτα σας έχει φυσικά ένα ένστικτο που θα της επιτρέψει να βρει το δρόμο της επιστροφής αν ξεφύγει πολύ. Και αυτό ακόμα κι αν πρόκειται για γάτα εσωτερικού χώρου. Ωστόσο, αυτό το ένστικτο είναι ισχυρότερο σε άλλους και λιγότερο ισχυρό σε άλλους, όπως και οι άνθρωποι που έχουν α αίσθηση προσανατολισμού περισσότερο ή λιγότερο αναπτυγμένο.

Επιπλέον, διαδραματίζουν επίσης διάφοροι παράγοντες: ήχοι που μπορεί να τρομάξουν τη γάτα σας και να την κάνουν να χάσει τον προσανατολισμό της, καιρικές συνθήκες, άλλα ζώα, αυτοκίνητα… Εν ολίγοις, δεν είναι επειδή η γάτα σας μπορεί a priori να βρει τη δική του πολύ πίσω ότι θα τα καταφέρει, όλα εξαρτώνται από το τι θα συναντήσει στο δρόμο του.

Και όταν μια γάτα χάνεται μετά από μια μετακόμιση;

Μετακομίσατε πρόσφατα και η γάτα σας χάθηκε λίγο μετά; Δυστυχώς, αυτό δεν είναι καλό σημάδι. Πράγματι, είναι πιθανό να μην έχει προλάβει να βυθιστεί στο νέο του σπίτι και ότι θα είναι δύσκολο για αυτόν να βρει τον δρόμο της επιστροφής.

Ωστόσο, ίσως αξίζει να το ερευνήσετε παλιό σπίτι. Πράγματι, είναι πιθανό η τρίχα σας να επιστρέψει φυσικά στο μέρος όπου ζούσε για πολύ καιρό, όπου έχει όλους τους οσφρητικούς δείκτες της. Μην διστάσετε λοιπόν να αναζητήσετε την επαγρύπνηση των πρώην γειτόνων σας.

Καλό να ξέρω : ακόμα κι αν φαίνεται ότι οι γάτες έχουν ένα είδος GPS ενσωματωμένο στον εγκέφαλό τους, να ξέρετε ότι υπάρχουν και πραγματικά GPS που προορίζονται για γάτες και που επιτρέπουν τον εντοπισμό τους 7 ημέρες την εβδομάδα και 24 ώρες την ημέρα!