Νιώθουν οι γάτες αγάπη για τους ανθρώπους τους;

Δεν έχετε καμία αμφιβολία ότι η γάτα σας είναι δεμένη μαζί σας – απλώς επειδή την ταΐζετε και της παρέχετε ένα σπίτι όπου αισθάνεται ασφαλής. Αλλά σε αγαπάει πραγματικά όπως το καταλαβαίνουμε εμείς οι άνθρωποι, δηλαδή νιώθει αγάπη για σένα, όπως μπορεί να νιώθει ένα παιδί για τον γονιό του για παράδειγμα; Η απάντηση σε αυτό το άρθρο!

Γάτες με κακή φήμη

Πρωτα απο ολα, οι γάτες έχουν χτίσει μια σταθερή φήμη. Πράγματι, θεωρούνται ως ανεξάρτητα ζώα, ακόμη και απόμακρα. Και πάνω απ’ όλα οπορτουνιστές. Μερικοί φτάνουν ακόμη και στο σημείο να πιστεύουν ότι οι άνθρωποι είναι απλώς ένα μέσο για τον σκοπό τους.

Στην πραγματικότητα, αυτό το όραμα των φίλων μας αιλουροειδών δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Και για καλό λόγο, ακόμα κι αν δεν έχουν συνηθίσει να δείχνουν την αγάπη τους υπερβολικά, όπως κάνουν για παράδειγμα οι σκύλοι, νιώθουν μια ισχυρή προσκόλληση στους ανθρώπους τους. Και μάλιστα αγάπη.

Τι λέει η επιστήμη;

Η απόδειξη είναι, μια μελέτη μέτρησε τα επίπεδα ωκυτοκίνης σε γάτες αφού έχουν παίξει με τους ιδιοκτήτες τους. Για υπενθύμιση, η ωκυτοκίνη είναι μια ορμόνη γνωστή ως ” ορμόνη αγάπης“. Επίσης υπάρχει στον άνθρωπο, παίζει επίσης ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο κατά τον τοκετό, τον θηλασμό ή ακόμα και κατά τη διάρκεια του δεσμού μητέρας-παιδιού.

χαδιάρης γάτα
Crédits : undefined undefined / iStock

Αλλά πίσω στη μελέτη μας. Δείγματα αίματος, που προορίζονταν να μετρήσουν τα επίπεδα ωκυτοκίνης στις γάτες που συμμετείχαν στο πείραμα, λήφθηκαν λίγα λεπτά πριν από τη στιγμή του παιχνιδιού και στη συνέχεια αμέσως μετά. Και τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά. Στην πραγματικότητα, Τα επίπεδα ωκυτοκίνης της γάτας αυξήθηκαν κατά 12% μετά το χρόνο που πέρασαν με τους ανθρώπους τους. Το συμπέρασμα είναι λοιπόν σαφές: οι γάτες νιώθουν πράγματι αγάπη, τουλάχιστον όταν παίζουν με τους ιδιοκτήτες τους.

Οι γάτες μας αγαπούν λιγότερο από τους σκύλους;

Η εν λόγω μελέτη πραγματοποίησε το ίδιο πείραμα με σκύλους προκειμένου να επαληθεύσει επίσης τους δεσμούς που τους συνδέουν με τον άνθρωπο. Και εκεί, έκπληξη! Τα επίπεδα ωκυτοκίνης σε σκύλους αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 57% αφού έπαιξαν με τους ιδιοκτήτες τους. Αυτό είναι πέντε φορές περισσότερο από τις γάτες. Μια υψηλότερη αύξηση που υποδηλώνει επομένως ότι οι σκύλοι θα ένιωθαν περισσότερη «αγάπη» από τις γάτες όταν έπαιζαν με τους ανθρώπους τους.

Αλλά προσέξτε, αυτές οι λέξεις πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις. Πράγματι, όπως επισημαίνεται από Δρ Πολ Ζακστην αρχή της μελέτης, οι γάτες είναι πρωτίστως εδαφικά ζώα. Ωστόσο, το μέρος όπου δοκιμάστηκαν ήταν άγνωστο σε αυτούς, κάτι που πιθανότατα προκάλεσε περισσότερο άγχος από ό,τι στα σκυλιά, που είναι ζώα πιο κοινωνικού χαρακτήρα. Έτσι, είναι πεπεισμένος ότι Τα επίπεδα ωκυτοκίνης στις γάτες θα ήταν υψηλότερα αν το πείραμα είχε πραγματοποιηθεί σε αυτέςστο περιβάλλον τους.