Πόσα γατάκια μπορεί να γεννήσει μια γάτα;

Τα μικρά μας αιλουροειδών είναι γνωστό ότι αναπαράγονται πολύ γρήγορα. Πράγματι, μια γάτα μπορεί να είναι ξανά έγκυος μία έως πέντε εβδομάδες μετά τη γέννηση. Αλλά πόσα γατάκια μπορεί να έχει μια γάτα ταυτόχρονα; Αν και αυτό μπορεί να διαφέρει, θα προσπαθήσουμε να το δούμε πιο ξεκάθαρα μέσα από αυτό το άρθρο.

Πρώτη γέννα

Η πρώτη γέννα μπορεί να γίνει γρήγορα μετά την πρώτη ζέστη που συμβαίνουν γύρω 6 μήνες κατά μέσο όρο. Επιπλέον, οι κύκλοι δεν είναι ίδιοι για τις γάτες που ζουν σε εσωτερικούς χώρους και για εκείνες που είναι κυρίως σε εξωτερικούς χώρους. Για ένα μωρό σε εξωτερικό χώρο, πραγματοποιούνται από τον Φεβρουάριο έως τον Σεπτέμβριοενώ α Το μουνί του διαμερίσματος μπορεί να τα έχει ανά πάσα στιγμή.

γατάκια
Πίστωση: bozhdb/iStock

Μέσος αριθμός γατών

Μια γάτα μπορεί να έχει κατά μέσο όρο 6 γατάκια ανά γέννα. Ωστόσο, δεν είναι αδύνατο να έχουμε μόνο δύο μωρά σε μια γέννα. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει ακριβής αριθμός γατών κάθε φορά. Υπερηχογράφημα στον κτηνίατρο είναι έτσι ο μόνος πραγματικός τρόπος για να γνωρίζεις με μεγαλύτερη ακρίβεια ο αριθμός των μωρών που θα υπάρχουν κατά τη γέννηση.

Η περίοδος κύησης της γάτας είναι 64 έως 69 ημέρες. Μετά από αυτό το διάστημα, πρέπει να ανησυχείτε και να κάνετε ένσταση σε κτηνίατρο για να βεβαιωθείτε ότι όλα πάνε καλά. Επιπλέον, η διάρκεια παράδοσης μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 2 και 5 ωρών. Ωστόσο, δεν είναι αδύνατο να διαρκέσει περισσότερο, ακόμη και ότι όλα τα γατάκια δεν βγαίνουν στη σειρά.

Γάτα που θηλάζει τα γατάκια της
Credits: Prostock-Studio/iStock

Σημασία της αποστείρωσης

Οι γάτες αναπαράγονται πολύ γρήγορα και αυτές που είναι εγκαταλελειμμένες ή περιπλανώμενες κορεστούν σε καταφύγια. Τότε δεν ζουν εκεί σωστά και μπορούν εύκολα μεταδίδουν διαφορετικούς ιούς λόγω έλλειψης παρακολούθησης. Η στείρωση είναι επομένως μια ιδιαίτερα σημαντική πράξη.

αποστείρωση μπορεί να συμβεί εάν η γάτα σας δεν είχε ποτέ στρωμνή, αλλά είναι επίσης δυνατό αν έχει ήδη ένα. Συνιστάται ανεπιφύλακτα η ωοθηκεκτομή για την υγεία της γάτας σας, γιατί αποβάλλει τη ζέστη, αποφεύγει την επιθετική συμπεριφορά και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων παθολογιών, όπως οι όγκοι του μαστού. Αυτή η λειτουργία επιτρέπει να έχει ένα πιο ήρεμο ζώο και να επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής του.

γατάκια
Συντελεστές: Qu’AILA/Unsplash

Επίσης, αν θέλετε να μαζέψετε μια γάτα, μπορείτε κάντε την καλή πράξη να τον υιοθετήσετε σε ένα καταφύγιο. Χάρη σε αυτό δημιουργείτε ένα νέο μέρος για ένα ζώο που έχει ανάγκη και συμμετέχετε για τη ρύθμιση ενός χωροκατακτητικού είδους.