Πόσο ψηλά μπορούν να πηδήξουν οι γάτες; Είναι εκπληκτικό!

Οι φίλοι μας με γάτες είναι γνωστό ότι είναι ικανοί για απίστευτη σωματική ικανότητα. Μπορούν, μεταξύ άλλων, να μυρίσουν το θήραμα από χιλιόμετρα μακριά, έχουν απίστευτη νυχτερινή όραση, εξαιρετική ακοή και εκπληκτική ευελιξία. Αλλά επίσης και πάνω από όλα μπορούν να πηδήξουν ψηλά. Πολύ ψηλά. Νομίζατε ότι η μικρή σακούλα με λιχουδιές ήταν ασφαλής πάνω από το ψυγείο ή το ντουλάπι; Σκεφτείτε ξανά, σχεδόν τίποτα δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτούς τους μουστακαλιάρηδες υπερήρωες.

Γιατί οι γάτες μπορούν να πηδήξουν τόσο ψηλά;

Πριν σας αφήσουμε να ενημερωθείτε για ένα από τα μεγαλύτερα μυστικά των φίλων μας των αιλουροειδών, αξίζει να ρωτήσετε γιατί οι γάτες έχουν την ικανότητα να πηδούν τόσο ψηλά. Πράγματι, περνούν τον περισσότερο χρόνο τους στον ύπνο και τον άλλο τρώγοντας. Επομένως, εκ των προτέρων, δεν υπάρχει λόγος να έχουν προικιστεί με τέτοια δύναμη.

Στην πραγματικότητα, όλες οι οικόσιτες γάτες σήμερα κατάγονται από αγριόγατες, κυρίως από τη Βόρεια Αφρική, που ήταν δενδρόβιες. Για να επιβιώσουν, αυτά τα αιλουροειδή έπρεπε να είναι σε θέση να έχουν γρήγορη πρόσβαση σε ένα ψηλό μέρος παρατηρούν το περιβάλλον τους και την πιθανή άφιξη θηραμάτων ή αρπακτικών. Η πρόσβαση σε ψηλές κούρνιες τους επέτρεψε επίσης να ξεκουραστούν ειρηνικά ή να φτάσουν σε ασφαλές σημείο, μακριά από τους διώκτες τους. Επειδή, όπως γνωρίζετε, οι γάτες είναι αρπακτικά αλλά και θήραμα. Πρέπει λοιπόν να έχουν την ικανότητα να πιάνουν το θήραμά τους αλλά και να ξεφύγουν από τα αρπακτικά τους.

γάτα κολλημένο δέντρο
Πιστώσεις: VikaRayu / iStock

Σε διαφορετική περίπτωση, το σώμα μιας γάτας είναι φτιαγμένο για άλματα. Πράγματι, όταν πηδά, μια γάτα χρησιμοποιεί και τους 500 μύες της (ναι, ναι!). Είναι ακόμη σε θέση να προσαρμόσει την τροχιά του στον αέρα για να μαλακώσει την προσγείωσή του. Επιπλέον, τα πίσω πόδια του είναι μακρύτερα και ισχυρότερα από τα μπροστινά του πόδια, επιτρέποντας μια ισχυρή κίνηση προς τα εμπρός. Για να μην αναφέρουμε την ουρά του που του το επιτρέπει διατηρούν την ισορροπία κάποιου άλματα ή τα μαξιλαράκια του εξοπλισμένα με υποδοχείς νεύρων που του επιτρέπουν να αξιολογήσει τις καλύτερες επιφάνειες από τις οποίες μπορεί να πηδήξει. Με λίγα λόγια, θα το έχετε καταλάβει, ο γάτος είναι γεννημένος άλτης.

Πόσο ύψος μπορούν να φτάσουν οι γάτες;

Είναι αποδεκτό ότι οι γάτες μπορούν να πηδήξουν έως και έξι φορές το μήκος του σώματός τους. Και είτε κάθετα είτε οριζόντια. Έτσι, μια μέση γάτα μεγέθους 30 cm μπορεί να πηδήξει έως και 180 cm. Φαντάζομαι! Λες και ένας άνδρας μεγέθους 1m80 θα μπορούσε να πηδήξει έως και 10,8 μέτρα. Αυτό αντιστοιχεί σε άλμα λίγο ψηλότερα από τον τρίτο όροφο ενός κτιρίου. Απίστευτο, σωστά;

Οπότε όχι, δεν είναι όλες οι γάτες ικανές για ένα τέτοιο κατόρθωμα. Όλα εξαρτώνται φυσικά από τη ράτσα τους (οι ράτσες κοντόποδων γατών όπως οι Munchkins θα πηδούν φυσικά πιο χαμηλά), τον τρόπο ζωής τους, την κατάσταση της υγείας τους, το βάρος τους κ.λπ. Μπαίνουν στο παιχνίδι πολλοί παράγοντες.

Καλό να ξέρω : στην κατηγορία των άγριων ζώων, το πούμα θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους άλτες. Πράγματι, μπορεί εύκολα να φτάσει τα 5 μέτρα σε ύψος, χωρίς καν να πάρει ορμή. Και μπορεί να πηδήξει μέχρι και 12 μέτρα οριζόντια. Τρελός, σωστά;

Προσοχή στα οικιακά ατυχήματα

Τώρα που ξέρετε ότι η γάτα σας κρύβει καλά το παιχνίδι της και ότι είναι ικανή για πολλά περισσότερα από όσα θέλει να σας δείξει, θα ήταν πιο συνετό να κάνετε μια μικρή περιήγηση στο εσωτερικό σας εξάλειψη πιθανών κινδύνων. Πράγματι, τα επικίνδυνα προϊόντα ή τα φυτά που πιστεύατε ότι δεν ήταν προσβάσιμα από το μαλλί σας μπορεί να μην είναι τόσο πολλά.

Ομοίως, προσέχετε να προσέχετε τις εστίες σας όταν είναι αναμμένες ή να κλείνετε τα παράθυρά σας (ειδικά τα παράθυρα με κλίση και περιστροφή, πολύ επικίνδυνα για τους φίλους μας για τα γατάκια!) όταν λείπετε.