Σε τι χρησιμοποιούνται τα μαξιλαράκια για γάτες;

Ροζ, μαύρο, γκρι, καφέ… Τα μαξιλαράκια για γάτες μπορεί να είναι διαφορετικών χρωμάτων, ανάλογα με το χρώμα του τριχώματος του ζώου. Δεν είναι όμως αυτή η μοναδική τους ιδιαιτερότητα. Στην πραγματικότητα, έχουν πολλές βασικές λειτουργίες. Μάθετε ποιες!

1. Κινηθείτε σιωπηλά

Η παρουσία μαξιλαριών στα πόδια τους είναι πραγματικό πλεονέκτημα για τις γάτες. Και για καλό λόγο, αυτά τα μικρά μαλακά μαξιλάρια τους επιτρέπουν να κινούνται σιωπηλά. Ως αρπακτικά, είναι επομένως πραγματικό υποστήριξη κυνηγιού. Αλλά οι γάτες είναι επίσης θήραμα, και το να μπορούν να φεύγουν απαρατήρητες έχει επίσης πραγματική χρησιμότητα για την επιβίωσή τους.

Καλό να ξέρω : η γάτα είναι α ψηφίο ζώουε, που σημαίνει ότι περπατάει στις μύτες των ποδιών (σαν να περπατάμε στις μύτες των ποδιών).

2. Προστατέψτε από εξωτερικές επιθέσεις

Τα τακάκια είναι εξαιρετικά απορροφητές κραδασμών. Στην πραγματικότητα, βοηθούν στην απορρόφηση των κραδασμών κατά την κίνηση – και ειδικά κατά το άλμα – προστατεύοντας έτσι τα δάχτυλα.

Αλλά τα προστατεύουν επίσης από όλες τις πιθανές εξωτερικές επιθέσεις: κρύο, ζέστη, επικίνδυνες επιφάνειες κ.λπ.

3. Αποφύγετε την ολίσθηση

Πραγματικά φυσικό αντιολισθητικό, χάρη κυρίως στην απουσία τριχών, τα επιθέματα αποτελούν πολύτιμο βοήθημα για τους φίλους της γάτας μας σε καθημερινή βάση. Είτε κυνηγούν είτε απλώς μετακινούνται, τους επιτρέπουν να επιδείξουν με εξαιρετική ακρίβεια και ευελιξία στις κινήσεις τους, συμπεριλαμβανομένων των πιο ολισθηρών επιφανειών.

Πόδι γάτας
Συντελεστές: iStock / CCeliaPhoto

4. Αντιλαμβάνεστε τους κραδασμούς

Τα μαξιλαράκια των γατών έχουν απτικούς υποδοχείς που τους επιτρέπουν να αντιλαμβάνονται τους κραδασμούς του εδάφους. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο όταν προσπαθείτε να μαντέψετε την κατεύθυνση που κατευθύνεται ένα θήραμα ή την ταχύτητα με την οποία κινείται.

Αλλά μπορούν επίσης να συλλέξουν άλλες πληροφορίες με αυτό το μέσο, ​​όπως η θερμοκρασία ή η φύση του εδάφους ή η προσέγγιση ενός άλλου ζώου.

5. Σημειώστε την περιοχή σας

Μεταξύ των μαξιλαριών, οι γάτες έχουν αυτό που λέγεται σμηγματογόνους αδένες. Αυτά παράγουν φερομόνες που επιτρέπουν στα αιλουροειδή να σημαδεύουν την επικράτειά τους απλώς ξύνοντας μια επιφάνεια. Αυτή η χειρονομία καθιστά δυνατή την τόνωση της παραγωγής φερομονών σε αυτό το μέρος.

6. Ρυθμίστε τη θερμοκρασία

Εκτός από τους σμηγματογόνους αδένες, υπάρχει και η παρουσία ιδρωτοποιών αδένων στα μαξιλάρια των γατών. Αυτοί οι αδένες έχουν μια εντελώς διαφορετική λειτουργία: να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Πράγματι, οι γάτες ιδρώνουν λίγο, αλλά όταν συμβαίνει αυτό, ιδρώνουν κυρίως από τα πόδια τους. Γι’ αυτό επίσης, σε περιόδους υψηλής ζέστης, καλό είναι να βρέχονται τα πόδια τους για να κρυώσουν.