Σχήματα των μαθητών της γάτας: ανακαλύψτε το νόημά τους!

Οι γάτες έχουν μια ιδιαίτερη δύναμη: μπορούν (ασυναίσθητα) να αλλάξουν το σχήμα της κόρης τους ανάλογα με τη διάθεσή τους και την κατάσταση της υγείας τους. Έτσι, αν μάθετε να αποκωδικοποιείτε αυτό που προσπαθεί να σας πει η γάτα σας με τα μάτια της, θα μπορέσετε να τον καταλάβετε καλύτερα και να προβλέψετε τις αντιδράσεις του!

1. Στενοί μαθητές

Όταν μια γάτα είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένοςείτε λόγω του φόβοςαπό θυμός ή ακόμη και ευχαρίστησηοι κόρες των ματιών του συστέλλονται και μετά μοιάζουν σχισμές πολύ στενό και κάθετο. Αλλά μπορεί επίσης να οφείλεται σε α περίσσεια φωτός. Σε κάθε περίπτωση, είναι σχεδόν σαν να κοιτάς τα μάτια ενός φιδιού.

Έτσι, αν ξαφνικά το μαλλί σας έχει στενές κόρες, μπορεί να οφείλεται στο ότι ετοιμάζεται να ανυψωτήρ το παιχνίδι της (ή τις γάμπες σας) ή ότι αισθάνεται απίστευτα χαλαρή στα γόνατα σου.

πορτρέτο με μάτια γάτας
Συντελεστές: PetraBlahoutova/Pixabay

2. Διεσταλμένες κόρες

Όταν οι κόρες των ματιών μιας γάτας διευρύνονται σε σημείο που να έχει το στρογγυλά, μαύρα μάτιααυτό είναι το σημάδι ότι είναι ενθουσιασμένος ή φοβισμένος. Μπορεί να βρίσκεται στη μέση του παιχνιδιού ή, αντίθετα, να βρεθεί αντιμέτωπος με μια κατάσταση που τον ανησυχεί βαθιά. Ακόμα και ποιος τον τρομάζει. Αλλά και οι κόρες του μπορεί να διαστέλλονται καλύτερα να μπει το φως. Ειδικά αν βρίσκεται σε μέρος με κακή φωτισμό.

Για να μπορέσετε να κατανοήσετε την κατάσταση του μυαλού του και να ξέρετε αν είναι τρελός ή ανήσυχος, είναι επίσης καλύτερο αναλύστε το περιβάλλον σας και τη γλώσσα του σώματός του.

χαρτοκιβώτιο συνομιλίας
Credits: Andypott / iStock

3. Μαθητές διαφορετικού μεγέθους

Μπορεί να συμβεί μια από τις κόρες μιας γάτας να είναι μεγαλύτερο από το άλλο. Λέγεται α ανισόκοι και συχνά συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα: μπλε ή κόκκινα μάτια, φαγούρα στα μάτια, έκκριμα… Σε αυτή την περίπτωση, επείγουσα επίσκεψη στον κτηνίατρο επιβάλλω.

Συχνά μάλιστα είναι α προειδοποιητικό σημάδι μιας σοβαρής ασθένειας. Μπορεί να είναι γλαύκωμα, φλεγμονή των ματιών, νόσος του αμφιβληστροειδούς, έλκος κερατοειδούς, λεύκωση αιλουροειδών ή ακόμα και καρκίνος. Μπορεί επίσης να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη λόγω τραύματος (πτώση, σοκ ή εγκεφαλικό) ή τραυματισμό στα μάτια ανισόκοι.

γάτα ανισοκορία μάτια κόρες
Συντελεστές: Blumoon531/Wikimeia Commons