τις συμβουλές μας για να σταματήσει

Όταν ζεις με μια γάτα ΚΑΙ έναν σκύλο, μπορεί να βρεθείς αντιμέτωπος με κάποια μικρά προβλήματα τάξης… ας πούμε υγιεινής. Για παράδειγμα, ο σκύλος σας έχει τη συνήθεια να ψαχουλεύει το κουτί απορριμμάτων του αιλουροειδούς σας με την παραμικρή ευκαιρία; Αν ναι, να είστε σίγουροι, υπάρχουν αρκετά κόλπα για να τον αποτρέψετε.

Οι συνέπειες για τη γάτα σας

Δυστυχώς για τη γάτα σας, το να έχετε έναν σκύλο που πηγαίνει τακτικά στο κουτί απορριμμάτων του για να φάει τα περιττώματά του ή απλώς για να μυρίσει ό,τι υπάρχει μπορεί να είναι προβληματικό. Πράγματι, όπως ήδη γνωρίζετε, οι αιλουροειδείς φίλοι μας είναι ιδιαίτερα προσκολλημένοι στην έννοια της επικράτειας. Και για καλό λόγο, είναι σε αυτό το έδαφος που νιώθουν ασφαλείς.

Έτσι, όταν φτάνουν για πρώτη φορά στο σπίτι τους, οι γάτες έχουν ως πρώτο αντανακλαστικό να οριοθετήσουν την επικράτειά τους. Για να γίνει αυτό, καθορίζουν γρήγορα πού βρίσκονται domaine ζωτικής σημασίαςδηλαδή το μέρος όπου θα κυνηγήσουν, θα παίξουν, θα αφοδεύσουν και θα αναπαραχθούν και όπου θα καταφύγιοδηλαδή το μέρος που θα κοιμηθούν και θα φάνε.

Αν ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο επιλογή του τόπου των απορριμμάτων τους, εξαρτάται φυσικά από την επιλογή του ιδιοκτήτη να τοποθετήσει τα απορρίμματα σε αυτό το πολύ ακριβές μέρος του σπιτιού. Εάν η γάτα είναι υπάκουη, θα τείνει επομένως να αποδεχτεί αυτή τη διάθεση χωρίς να παραπονιέται. Διαφορετικά, θα οδηγηθεί στην ακαταστασία μέχρι να εκπληρωθούν τα ιδανικά του.

απορρίμματα γάτας
Credits: iStock / Svetlana Sultanaeva

Ως υπενθύμιση, Στις γάτες αρέσουν τα μεγάλα ορθογώνια κουτιά απορριμμάτων με χαμηλές, ανοιχτές άκρες έτσι ώστε να μπορούν να παρακολουθούν το περιβάλλον τους κατά τη διάρκεια του διαλείμματος για την ούρηση ή του διαλείμματος για το πώμα τους. Εκτιμούν επίσης ότι τα απορρίμματά τους τοποθετούνται σε α ήσυχο, ευάερο και εδώ πολύ ανοιχτό περιβάλλον να μπορεί να παρακολουθεί τι συμβαίνει γύρω και να έχει τη δυνατότητα φυγής αν χρειαστεί. Πράγματι, ένα κουτί απορριμάτων που έχει κολλήσει στη γωνία ενός τοίχου, στο πλυσταριό ή στο πίσω μέρος μιας ντουλάπας μπορεί να μην είναι πολύ δημοφιλές στους φίλους της γάτας μας. Επιπλέον, όσον αφορά το υπόστρωμα, είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι τα φυτικά υλικά είναι δημοφιλή στις γάτες.

Τούτου λεχθέντος, η είσοδος ενός εισβολέα (εδώ ο σκύλος σας) στην οικεία περιοχή της γάτας σας (το κουτί απορριμμάτων του) μπορεί να αντιπροσωπεύει πραγματική παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, ή ακόμα και επιθετικότητα για το τελευταίο. Μπορεί έτσι να αισθάνεται ότι έχει αποστερηθεί την επικράτειά του, προκαλώντας ακατάλληλη συμπεριφορά. Για παράδειγμα, η γάτα σας μπορεί να αρχίσει να κατουρεί αλλού εκτός από το κουτί απορριμμάτων της, σε μέρη όπου αισθάνεται πιο ασφαλής, όπως το κρεβάτι, το χαλί ή ο καναπές. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι καλύτερο να ενεργήσετε γρήγορα για να αποτρέψετε την εμφάνιση επίμονης δυσφορίας στη γάτα σας, όπως ένα αυξανόμενο αίσθημα ανασφάλειας.

Οι κίνδυνοι για τον σκύλο σας

Εάν οι συνέπειες για τη γάτα σας είναι μάλλον ηθικές, αυτές για τον σκύλο σας είναι κυρίως σωματικές. Πράγματι, αν ο σκύλος σας τείνει να τρώει τα κόπρανα της γάτας σας, μπορεί να την αρρωστήσει. Στη συνέχεια μπορεί να εμφανιστεί διάρροια και έμετος. Για να μην αναφέρουμε ένα πιθανό μετάδοση παρασίτων.

Ομοίως, η κατανάλωση της ίδιας της άμμου είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για την υγεία του σκύλου σας. Και για καλό λόγο, αν δεν έχετε επιλέξει οικολογικά απορρίμματα, τα κοινά απορρίμματα περιέχουν προϊόντα που μπορεί να είναι τοξικά εάν καταποθούν.

Για όλους αυτούς τους λόγους, συνιστάται ανεπιφύλακτα ο σκύλος σας να χάσει αυτήν την πολύ κακή συνήθεια το συντομότερο δυνατό.

Συμβουλές που πρέπει να γνωρίζετε

Σε έναν ιδανικό κόσμο, ο σκύλος σας θα έπρεπε να είχε καταλάβει κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του ότι το κουτί απορριμμάτων γάτας του ήταν απαγορευμένο. Όμως, δυστυχώς, η εκπαίδευση ενός σκύλου δεν είναι πάντα εύκολη, ειδικά αν υπάρχει έλλειψη χρόνου ή αν το ζώο δεν είναι πολύ προσεκτικό. Ευτυχώς, υπάρχουν λύσεις για να το διορθώσετε:

1. Καθαρίζετε τακτικά το κιβώτιο απορριμμάτων

Μπορεί να φαίνεται ανόητο, αλλά το να καθαρίζετε το κουτί απορριμμάτων της γάτας σας κάθε μέρα μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε τον ενθουσιασμό του σκύλου σας. Στην πραγματικότητα, αφαιρώντας τα κόπρανα καθημερινά με μια σέσουλα απορριμμάτων, αυτό όχι μόνο θα μειώσει τα πιθανά περιττώματα που θα μπορούσε να φάει ο σκύλος σας, αλλά θα έχει επίσης το πλεονέκτημα του περιορισμού των οσμών. Ωστόσο, τα σκυλιά έλκονται ιδιαίτερα από οτιδήποτε είναι αρωματικό. Άοσμο, όχι άλλα σκυλιά!

Επίσης σκεφτείτε Καθαρίζετε καλά το κουτί απορριμάτων της γάτας σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Με αυτόν τον τρόπο, οι οσμές δεν θα έχουν χρόνο να διαπεράσουν τον κάδο.

κουτί απορριμάτων γάτας
Credits: iStock / Nigel Stripe

2. Χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα έχει το πλεονέκτημα τουαπορροφούν αποτελεσματικά τις οσμές. Έτσι, μη διστάσετε να ρίξετε ένα φλιτζάνι μαγειρική σόδα στο κουτί απορριμμάτων της γάτας σας πριν προσθέσετε το υπόστρωμα. Με αυτόν τον τρόπο, η γάτα σας δεν θα ενοχλείται πλέον από τις άσχημες μυρωδιές και ο σκύλος σας δεν θα έλκεται πλέον από αυτές.

3. Επιλέξτε ένα αυτοκαθαριζόμενο κιβώτιο απορριμμάτων

Εάν λείπετε για ένα μεγάλο μέρος της ημέρας και δεν έχετε την ευκαιρία να αφαιρέσετε τα περιττώματα της γάτας σας κάθε φορά που πηγαίνει στο κουτί απορριμμάτων, ίσως μπορείτε να απευθυνθείτε σε μια αυτοκαθαριζόμενη άμμο.

Χάρη σε αυτήν, τα περιττώματα της γάτας σας, μόλις εναποτεθούν στο κουτί απορριμμάτων, θα τοποθετηθούν αυτόματα σε μια κλειστή σακούλα. Στο τέλος της ημέρας, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πετάξετε τη σακούλα στα σκουπίδια. Αρκετά για να κρατήσετε τα περιττώματα της γάτας σας μακριά από τον σκύλο σας!

Καλό να ξέρω : θα μπορούσατε επίσης να επιλέξετε ένα κλειστό κουτί απορριμάτων για τη γάτα σας (που ονομάζεται επίσης και τουαλέτα), αλλά δεν το προτείνουμε. Πράγματι, όπως εξηγήσαμε παραπάνω, τα αιλουροειδή δεν αισθάνονται πάντα άνετα με αυτό το είδος κουτιού απορριμμάτων.

4. Κάντε το κιβώτιο απορριμμάτων απρόσιτο

Εάν η γάτα σας είναι ακόμα μικρή και δεν υποφέρει από προβλήματα στις αρθρώσεις, μπορείτε να τοποθετήσετε το κουτί απορριμμάτων σε ένα μέρος που είναι δύσκολο να φτάσει ο σκύλος σας, για παράδειγμα ένα ψηλό μέρος. Προσέξτε, ωστόσο, να ελέγξετε ότι η γάτα σας έχει πρόσβαση σε αυτό!

5. Τοποθετήστε μια πύλη μωρού

Τρομερά αποτελεσματικό, το παιδικό φράγμα μπορεί να βοηθήσει να αποτρέψει τον σκύλο σας να έχει πρόσβαση στο κουτί απορριμμάτων της γάτας σας. Να είστε βέβαιος, ωστόσο, να σηκώστε το ελαφρώς να μπορείς να αφήσεις το αιλουροειδές σου να περάσει αν το τελευταίο δεν μπορεί να περάσει ανάμεσα από τις μπάρες ή να πηδήξει από πάνω τους.