Το ότι η γάτα σας έχει μεγάλη κοιλιά δεν σημαίνει ότι είναι υπέρβαρη!

Ξέρετε αυτό το χαριτωμένο γλυκάκι που κρέμεται από το σώμα της γάτας σας; Λοιπόν, δεν είναι απαραίτητα αυτό που νομίζετε! Στην πραγματικότητα, μόνο και μόνο επειδή η γάτα σας έχει μεγάλη κοιλιά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι υπέρβαρη. Εξηγήσεις!

Η κοιλιά ή η αρχέγονη τσέπη;

Σας αρέσει επίσης να αγγίζετε το πολύ απαλό μέρος που προεξέχει (λίγο πολύ έντονα) από τη μικρή σας γούνα; Αρκεί να σε αφήσει, φυσικά! Στην πραγματικότητα, αυτό που ονομάζετε γενικά “κοιλιά” έχει άλλο όνομα: το λίγα αρχέγονα. Αστείο όνομα, σωστά;

Στην πραγματικότητα είναι α υπερβολικό δέρμα και λίπος που συνήθως εμφανίζεται όταν η γάτα αρχίζει να μπαίνει στην ενηλικίωση, γύρω στους 6 μήνες. Τοποθετημένο κάτω από την κοιλιά του, το αρχέγονο πουγκί βρίσκεται ακριβώς μπροστά από τα πίσω πόδια του. Είναι ιδιαίτερα ορατό όταν το αιλουροειδές περπατά γιατί μετά ταλαντεύεται στο ρυθμό των κινήσεών του.

Καλό να ξέρω : όλες οι γάτες έχουν μια αρχέγονη τσέπη, απλά είναι περισσότερο ή λιγότερο προεξέχουσα ανάλογα με το ζώο. Και ακόμη και οι μεγάλες άγριες γάτες, όπως το λιοντάρι ή η τίγρη, έχουν ένα!

αρχέγονη γάτα τσέπης
Credits: iStock / Anmfoto

Σε τι χρησιμεύει η αρχέγονη τσέπη;

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τον ρόλο της αρχέγονης θήκης στις γάτες, αλλά υπάρχουν αρκετές θεωρίες για το θέμα:

  • Θα επέτρεπε αποθήκευση τροφίμων : σε περίπτωση έλλειψης, μπορεί να λειτουργήσει ως απόθεμα λίπους και συνεπώς ενεργειακό απόθεμα.
  • Θα επέτρεπε προστατεύουν ζωτικά όργανα : στην πραγματικότητα θα λειτουργούσε ως μια μικρή φυσική ασπίδα για την προστασία των εσωτερικών κοιλιακών οργάνων. Πολύ πρακτικό σε περίπτωση μάχης σώμα με σώμα με εχθρό!
  • Elle αύξηση της ευκινησίας : δεδομένης της ελαστικότητάς της, οι κινήσεις της γάτας διευκολύνονται, ειδικά κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Είναι το αρχέγονο μέγεθος τσέπης δείκτης υπέρβαρου;

Το αρχέγονο πουγκί υπήρχε στις γάτες από τότε που εμφανίστηκαν οι πρώτες άγριες γάτες. Ωστόσο, είναι φυσικά πιο σημαντικό σε ορισμένες ράτσες γατώνόπως η Βεγγάλη, Pixie-Bob ή το αιγυπτιακό Mau.

Ομοίως, το μέγεθος της θήκης μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία της γάτας. Όσο μεγαλώνει μια γάτα, τόσο πιο πιθανό είναι η θήκη της να κρέμεται. Και, σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να σκεφτεί κανείς, η αρχέγονη θήκη θα είναι πιο ορατή σε μια λεπτή γάτα από μια υπέρβαρη γάτα. Και για καλό λόγο, σε μια γάτα με μεγάλη κοιλιά, η τσέπη αναμειγνύεται στο φόντο με έναν τρόπο…