Όλα για τη γάτα Pallas, που ονομάζεται επίσης Μανούλ

Ίσως έχετε ακούσει για τη γάτα του Πάλλα, γνωστή και ως Μανούλ. Αυτή η αγριόγατα είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από μια οικόσιτη γάτα. Εδώ είναι κάτι που πρέπει να μάθετε περισσότερα για αυτό το μυστηριώδες αιλουροειδές.

Η καταγωγή του

Η γάτα του Πάλλα είναι όχι πολύ γνωστό και πολύ λίγο μελετημένο σε αντίθεση με άλλα άγρια ​​ζώα. Οφείλει το όνομά του σε Peter Simon Pallasένας Γερμανός ζωολόγος και βοτανολόγος που το ανακάλυψε στο τέλος του 18ος αιώνας αιώνας.

Με καταγωγή από την Ασία, ζει κυρίως στις ψυχρές και άνυδρες στέπες της Κεντρικής Ασίας, αλλά και στο Αφγανιστάν, τη Μογγολία, τη Ρωσία ή ακόμα και τη Σιβηρία. Πολύ στιβαρό, αντέχει εύκολα σε μερικές φορές πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αυτών των περιβαλλόντων. Ζει σε βραχώδεις και ορεινές περιοχές, όχι πολύ προσιτές στον άνθρωπο.

pallas chat
Credits: RiccardoChiades/iStock

Αν και εκτιμά τα απόκρημνα και ορεινά περιβάλλοντα, μπορεί επίσης να εγκατασταθεί σε μια λοφώδη και ευρύχωρη περιοχή. με πολλές κρυψώνες. Πολύ αθλητικός, σκαρφαλώνει έξοχα σε μέρη που είναι δυσπρόσιτα. Επιπλέον, όντας πολύ μοναχικός και επιθετικόςδιαπιστώνει αμέσως την παρουσία αλλοδαπών στο έδαφός του.

Το βλέμμα του

Το Manul είναι τελικά αρκετά μικρό (κατά μέσο όρο 30 cm στο ακρώμιο για περίπου 5 κιλά), γεγονός που το καθιστά θήραμα για μεγαλύτερα ζώα όπως αρπακτικά πτηνά, αλεπούδες ή ακόμα και ορισμένους σκύλους. Αυτοί οι κίνδυνοι τον κάνουν ένα προσεγμένο αιλουροειδές, πάντα έτοιμος να κρυφτεί για να επιβιώσει. Η παχιά γκρίζα και ελαφρώς κόκκινη γούνα του επιτρέπει να εναρμονίζεται γρήγορα με το τοπίο. Είναι όμως και εξαιρετικός κυνηγός. Τρέφεται με τρωκτικά, αλλά και με πτηνά.

Το κεφάλι του είναι αρκετά ιδιαίτερο, γιατί είναι επίπεδο, κάτι που του δίνει μεγαλύτερη διακριτικότητα όταν παρατηρεί το θήραμά του. Πράγματι, δεν χρειάζεται να αποκαλύψει πολλά για να παρακολουθήσει τι συμβαίνει γύρω του. Τα αυτιά του είναι αρκετά μικρό και στρογγυλόενώ είναι τα μάτια είναι μεγάλα και αρκετά σε απόσταση. Έχει επίσης ένα τρίτο βλέφαρο που το προστατεύει από την άμμο που είναι πολύ πτητική σε ορισμένα περιβάλλοντα.

pallas chat
Πίστωση: wrangel/iStock

Το σώμα της είναι αρκετά μυώδης και δείχνει σωματώδης εξαιτίας η επιβλητική του γούνα. Τα πυκνά μαλλιά του επιτρέπουν να μην κρυώνει κατά τη διάρκεια της νύχτας και να αντιμετωπίζει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον, το κεφάλι του παρουσιάζει διαφορετικά μαύρα στίγματα. Βρίσκουμε επίσης αυτή τη σκούρα απόχρωση στο τέλος της ουράς του.

Τα χαρακτηριστικά του

Η διάρκεια ζωής του ποικίλλει μεταξύ 10 και 12 ετών όταν ευδοκιμεί σωστά στον βιότοπό του. Η γάτα του Παλλάς δεν είναι αρκετά γνωστή για να γνωρίζουμε πόσα ακριβώς μέλη έχει το είδος της. Ωστόσο, έχει κυνηγηθεί για τη γούνα του, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο πληθυσμός του. Εμφανίζεται πλέον ως α προστατευόμενα είδη αφού κατηγοριοποιήθηκε ως άκρως απειλούμενο από την IUCN (Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης).

pallas chat
Πιστώσεις: kjekol/iStock

Και εσύ, γνωρίζατε αυτή την άγρια ​​γάτα; Μη διστάσετε να μας απαντήσετε στα σχόλια!