5 από τους πιο άγριους θρύλους και δεισιδαιμονίες για τις γάτες

Είναι γνωστό ότι οι γάτες είναι από εκείνα τα ζώα που συγκεντρώνουν κάθε λογής πεποιθήσεις και ιδέες. Και αν γνωρίζουμε σήμερα ότι είναι ψεύτικα -εκτός ίσως από τα πιο δεισιδαιμονικά με μαύρες γάτες-, ήταν μια εποχή που αυτά τα αιλουροειδή είχαν μια κάτι παραπάνω από αμφίβολη φήμη… Ή είχαν εκπληκτικές δυνάμεις! Μια σύντομη επισκόπηση των πιο αταίριαστων και διάσημων θρύλων για τις γάτες!

1. Είναι υπηρέτες του Σατανά

Ένα εύκολο επιχείρημα για όποιον δεν του αρέσουν οι γάτες, αυτή η κατηγορία είχε παρόλα αυτά έναν αέρα «αλήθειας» κάποτε. Για πολύ καιρό παίρναμε γάτες τα στρατιωτάκια του διαβόλουαποδίδοντάς τους πολλά παραπτώματα: στρίψτε την μπύρα, μεταδίδουν ασθένειες κ.λπ. Κάποιοι μάλιστα το νόμιζαν συνόδευε τις ψυχές στην κόλαση ! Για παράδειγμα, είναι τη στιγμή που απαιτείται υπεύθυνη για την εξάπλωση της επιδημίας βουβωνική πανώλη που προκάλεσε τον όλεθρο τον 14ο αιώνα. Ως εκ τούτου, αρκετές γάτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

2. Οι γάτες φιλοξενούν ανθρώπινες ψυχές

Που δεν έχει ονειρευτεί ποτέ μετενσαρκώθηκε ως γάτα να έχουν τον τρόπο ζωής τους ήσυχο; Κάποιοι Βουδιστές το πίστευαν αυτό οι πιο ευγενείς ψυχές, μόλις τελείωνε η ​​ανθρώπινη ζωή τους, θα έβρισκαν καταφύγιο σε μια γάτα – ένα είδος προθάλαμου για τον παράδεισο. Δικα τους ανόδου στον παράδεισο έγινε όταν πέθανε το ζώο.

λυπημένη γάτα παράθυρο
Πιστώσεις: iStock

3. Ο καιρός δεν έχει μυστικά για αυτούς

Γιατί να κοιτάτε τις μετεωρολογικές προβλέψεις όταν έχετε γάτα; Μεταξύ των Αγγλοσάξωνων, οι παλιές πεποιθήσεις το υποστηρίζουν αυτό οι γάτες «προβλέπουν» τον καιρό. ο γρατσουνιές στις κουρτίνες ή ένα σχολαστικό πλύσιμο των αυτιών, και παρέχεται η ομπρέλα. Ακριβώς όπως όταν περνά τη μέρα του στο κοιτάζοντας έξω από το παράθυρο. Πού αν αυτός κοιμήσου ανάσκελα…Στην πραγματικότητα, το μόνο που μπορεί να κάνει μια γάτα είναι σημάδι βροχής!

4. Κλέβουν την ανάσα των νεογέννητων

Ένας άλλος γοητευτικός θρύλος για τις γάτες, που μας έρχεται επίσης από την άλλη πλευρά της Μάγχης. Πράγματι, ήταν σύνηθες να πιστεύουμε ότι μια γάτα που έγειρε πάνω από την κούνια ενός μωρού το έκανε για ρουφήξτε την ανάσα του, και κατά συνέπεια να τον πεθάνει… Για ποιο πράγμα; Καλή ερώτηση, στην οποία το δικαστήριο που έκρινε πολύ σοβαρά α γάτα υπεύθυνη για βρεφοκτονία το 1791 δεν έδωσε ποτέ απάντηση!

chat ευκαιρία maneki neko Japon
Credits: iStock / χάος

5. Φέρνουν καλή τύχη (υπό προϋποθέσεις)

Τέλος μια παράδοση που δεν αποδίδει στις γάτες μόνο σκοτεινές προθέσεις. Στην Ιαπωνία, μερικές φορές οι γάτες παρομοιάζονται με αληθινές γούρι – σίγουρα έχετε ήδη δει αυτά τα μικρά ειδώλια να ονομάζονται μανέκι-νέκο κάπου. Και αν οι θρύλοι διαφέρουν γύρω από την προέλευση αυτού του αγαλματιδίου, σχεδόν όλοι λένε ότι α η γάτα έσωσε έναν ή περισσότερους ανθρώπους κεραυνός ενώ τους χαιρετούσε.

Αυτό δεν μπορεί να εφευρεθεί, θεωρούσαν οι Ρώσοι γάτες ρώσικης μπλε ράτσας ως φέροντες τύχη. Για τους Βουδιστές, μια γάτα σκούρου χρώματος ανακοινώνει ευημερία. Ορισμένοι πολιτισμοί πιστεύουν επίσης ότι α αιλουροειδές με ένα επιπλέον δάχτυλο του ποδιού σημαίνει καλή τύχη. Στη Σκωτία υποτίθεται ότι έχει μια μαύρη γάτα στο σπίτι πορτερ ευκαιρία !