6 απίθανα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα μάτια της γάτας σας

Η γάτα είναι ένα βαθιά μυστηριώδες ζώο λόγω του τρόπου κίνησης της, της περήφανης και ευγενικής της στάσης αλλά και του διεισδυτικού της βλέμματος. Ωστόσο, ακόμα κι αν πιστεύουμε ότι τα γνωρίζουμε, δεν γνωρίζουμε πολλά για τα μάτια των φίλων μας, εκτός από το ότι τους επιτρέπουν να βλέπουν στο σκοτάδι.

1. Οι κόρες των ματιών του αλλάζουν σχήμα ανάλογα με τη διάθεσή του

Μπορεί να το έχετε ήδη παρατηρήσει, αλλά οι κόρες των ματιών της γάτας σας δεν έχουν πάντα το ίδιο μέγεθος ή σχήμα. Έτσι, όταν είναι φοβισμένος ή ενθουσιασμένος, οι κόρες της είναι πλήρως διεσταλμένες. Από την άλλη πλευρά, όταν είναι χαλαρό ή συγκεντρωμένο, σε ένα θήραμα για παράδειγμα, είναι πλήρως συμβεβλημένα.

2. Δεν βλέπει κόκκινο

Για χρόνια, πίστευαν ότι η γάτα έβλεπε τον κόσμο ασπρόμαυρο. Στην πραγματικότητα, βλέπει καλά τα χρώματα, αλλά όχι όλα. Πράγματι, δεν βλέπει κόκκινο και ξεχωρίζει άσχημα το πράσινο, πράγμα που τον κάνει λίγο αχρωματοψία. Επομένως, το όραμά του για τον κόσμο είναι μάλλον «παστέλ».

3. Το να αναβοσβήνει είναι σημάδι στοργής για αυτόν.

Είναι γνωστό ότι το να κοιτάς μια γάτα κατευθείαν στα μάτια είναι σημάδι πρόκλησης. Από την άλλη πλευρά, αν δείτε τη γάτα σας να σας κοιτάζει ενώ αναβοσβήνει απαλά, είναι πραγματικό σημάδι στοργής. Προσοχή όμως, περιμένει να κάνετε κι εσείς το ίδιο!

η γάτα αναβοσβήνει
Πιστώσεις: Mark_KA / iStock

4. Οι κόρες του μοιάζουν με αυτές των φιδιών

Οι γάτες, όπως τα φίδια, έχουν κάθετες κόρες. Ο λόγος είναι απλός: αυτά τα δύο ζώα είναι αρπακτικά που κυνηγούν συνήθως τη νύχτα. Έτσι, οι μαθητές τους έχουν την ικανότητα να διαστέλλεται ή συρρικνώνεται ανάλογα με τη φωτεινότητα περιβάλλων.

5. Δεν μπορεί να δει στο απόλυτο σκοτάδι.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι γάτες δεν μπορούν να δουν όταν βρίσκονται στο απόλυτο σκοτάδι. Στην πραγματικότητα, χρειάζεται ένα πηγή φωτός, όσο μικρό κι αν είναι, για να μπορείς να βλέπεις στο σκοτάδι όπως στο φως της ημέρας. Όπως είπαμε παραπάνω, οι κόρες του στη συνέχεια προσαρμόζονται στην ποσότητα φωτός ώστε να βλέπει καθαρά τι συμβαίνει γύρω του.

6. Είναι μυωπικός ΚΑΙ πρεσβυωπικός

Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά η γάτα δεν βλέπει καλά από μακριά… ή από κοντά ! Έτσι, σε βλέπει θολή όταν είσαι λίγα εκατοστά από το πρόσωπό του αλλά και όταν είσαι αρκετά μέτρα μακριά. Επιπλέον, όπως και εμείς, η γάτα μπορεί να δει την οπτική της οξύτητα να μειώνεται καθώς μεγαλώνει.