6 συμβουλές που πρέπει να γνωρίζετε!

Είστε ο περήφανος ιδιοκτήτης μιας γάτας. Και δεν θα μπορούσες ποτέ να φανταστείς τη ζωή σου χωρίς αυτόν. Όμως εδώ και αρκετό καιρό μοιράζεσαι την καθημερινότητά σου με ένα άτομο που πάσχει από αλλεργία στη γάτα. Οι κρίσεις φτερνίσματος, ο κνησμός και η φαγούρα στα μάτια είναι πλέον στο πρόγραμμα, κάθε μέρα της εβδομάδας. Να είστε σίγουροι, δεν χρειάζεται να διαλέξετε ανάμεσα στο αγαπημένο σας αιλουροειδές και το νέο σας φίλο. Για να πάει καλά η συγκατοίκηση, υπάρχουν μερικά tips!

1. Βουρτσίστε τη γάτα σας καθημερινά

Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να σκεφτεί κανείς, οι αλλεργικοί στις γάτες δεν είναι αλλεργικοί στις τρίχες της γάτας. Στην πραγματικότητα, είναι πιο συχνά αλλεργικοί μία πρωτεΐνη συγκεκριμένα: Fel d1. Αυτή η πρωτεΐνη, που παράγεται από τα αιλουροειδή, βρίσκεται στο σάλιο τους, αλλά και στο τρίχωμα και στα ούρα τους.

Ή, Όταν οι γάτες γλείφονται, εναποθέτουν αυτή την πρωτεΐνη στα μαλλιά τους. Στη συνέχεια, οι τρίχες πεθαίνουν, αποσπώνται από το τρίχωμα και γίνονται πτητικές, ενώ διατηρούν αυτή τη διάσημη πρωτεΐνη πάνω τους. Έτσι, θα έχετε καταλάβει, το γεγονός ότι οι γάτες πλένονται πολύ τακτικά είναι στην πραγματικότητα επιζήμιο για τα άτομα με αλλεργίες.

Για να το διορθώσετε – και να αποφύγετε να πλένετε τη γάτα σας -, βουρτσίστε το τουλάχιστον μία φορά την ημέρα για να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερες νεκρές τρίχες πριν πέσουν και σκορπιστούν στον αέρα και στα ρούχα. Στη συνέχεια, θυμηθείτε να πλένετε τα χέρια σας πριν συναντήσετε τον φίλο σας!

2. Απαγορέψτε του την πρόσβαση στο δωμάτιο

Μπορεί να σας ραγίσει την καρδιά, αλλά αν ο νέος σας φίλος μοιράζεται το κρεβάτι σας, είναι απαραίτητοκρατήστε τη γάτα σας μακριά από την κρεβατοκάμαρα. Διαφορετικά, οι νύχτες του αγαπημένου σας μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολες…

Εάν αυτή η προοπτική σας τρομάζει πραγματικά, έχετε μια τελευταία λύση: τοποθετήστε μια κουβέρτα “ειδική γάτα”. στο κρεβάτι σας την ημέρα και αφαιρέστε το τη νύχτα. Ενώ διασφαλίζετε ότι το αιλουροειδές σας δεν μπορεί να εισέλθει στο δωμάτιό σας τη νύχτα. Επειδή, σε κάθε περίπτωση, δεν θα μπορείτε να κοιμηθείτε με τη γάτα σας και τον φίλο σας στο ίδιο κρεβάτι, αναγκαστικά θα πρέπει να κάνετε υποχωρήσεις.

3. Καθαρίζετε το κιβώτιο απορριμμάτων καθημερινά

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η πρωτεΐνη στην προέλευση των αλλεργιών στη γάτα βρίσκεται ιδιαίτερα στα ούρα της γάτας σας. Για το λόγο αυτό, συνιστάται ανεπιφύλακτα να αφαιρέστε τα περιττώματα της γάτας σας από το κουτί της άμμου αρκετές φορές την ημέρα και καθαρίστε το εντελώς τουλάχιστον μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

σέσουλα απορριμμάτων
Πιστώσεις: axelbueckert/iStock

Επιπλέον, σκεφτείτε επιλέξτε μια στρωμνή που δεν βγάζει σκόνη. Πράγματι, το αλλεργιογόνο δεν πρέπει να βρίσκεται στον αέρα!

4. Καθαρίζετε τακτικά

Δεν είναι μυστικό ότι ο τακτικός καθαρισμός είναι απαραίτητος. sine qua non για τον περιορισμό των αλλεργιών.

Εκ τούτου, σκούπισμα όσο πιο συχνά γίνεται (μια φορά την ημέρα είναι ότι καλύτερο!), και ειδικά σε μέρη που συγκρατούν ιδιαίτερα τα μαλλιά, όπως ο καναπές ή το χαλί.

5. Επιλέξτε έναν καθαριστή αέρα

Αλλεργία σε γάτες ή όχι, αερίζετε το σπίτι σας κάθε μέρα είναι απολύτως απαραίτητο. Πράγματι, επιτρέπει την ανανέωση του αέρα και κατά συνέπεια την καταπολέμηση της ρύπανσης και της υγρασίας.

Ωστόσο, μερικές φορές ο αερισμός δεν είναι αρκετός για να εξαλειφθούν όλα τα ίχνη αλλεργιογόνων. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να επιλέξετε ένα φίλτρο αέρα υψηλής απόδοσης (HEPA) που θα σας επιτρέψει παγιδεύουν μικρά σωματίδια, όπως τρίχωμα και τρίχες γάτας. Ο αέρας τότε θα καθαριστεί και ο φίλος σας θα είναι μόνο καλύτερα!

6. Θυμηθείτε να πλένετε τα χέρια και το πρόσωπό σας

Το να ζείτε με κάποιον με αλλεργία στη γάτα δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνετε μακριά από τη γάτα σας. Αντίθετα, το μαλλί σου θα χρειαστεί ακόμα περισσότερη προσοχή από εσένα για να μη νιώθεις περιττός.

Ωστόσο, για να ελαχιστοποιήστε τα συμπτώματα του φίλου σας, θυμηθείτε να πλένετε πάντα σχολαστικά τα χέρια και το πρόσωπό σας αφού έχετε έρθει σε επαφή με τη γάτα σας ή με ένα αντικείμενο που της ανήκει. Έτσι θα αποφύγετε να κουβαλάτε πάνω σας το αλλεργιογόνο!